Labu vietējo zemeņu cena šovasar nebūs zemāka par latu
Sabiedrība
2010. gada 1. jūlijs, 20:40

Labu vietējo zemeņu cena šovasar nebūs zemāka par latu

Jauns.lv

Zemeņu laiks sasniedzis kulmināciju. Neraugoties uz to, ka zemeņu raža šovasar ir vidēja, labu vietējo zemeņu cena šovasar nebūs zemāka par latu, prognozē zemeņu audzētāji.

­­

Latvijas Augļkopju asociācijas pārstāve Ieva Ercmane sacīja, ka šogad kopumā zemeņu raža Latvijā ir vidēja. "Lai gan zemenes pārziemoja labi, pavasarī tās cieta no kaitēkļiem, pēc tam sekoja vēsais, slapjais laiks, kas daudzos dārzos sekmēja pelēkās puves veidošanos agrajām šķirnēm. Patlaban laiks uzlabojies, līdz ar to īstais zemeņu laiks sasniedzis kulmināciju," atzina Ercmane.

Ražotāju piedāvāto zemeņu cenas gan veikalos, gan tirgos šogad ir salīdzinoši augstas un svārstās no viena līdz pat trim latiem. "Tā kā Polijā lietavu dēļ šogad ir neierasti slikta zemeņu raža, vietējiem audzētājiem ir iespēja cenu noturēt. Tāpēc zemeņu cena zemāk par latu noteikti nenokritīs, jo Kurzemē zemenes jau iet uz beigām," rezumēja Ercmane.

Auces novada Vītiņu pagasta zemnieku saimniecības "Cīrulīši" īpašnieks Valters Ritums "Nozare.lv" atzina, ka aukstās ziemas, kaitēkļu un lietainā laika dēļ šogad raža ir sliktāka nekā citus gadus. Ja pērn no hektāra varēja novākt divas tonnas ogu, šogad raža ir uz pusi mazāka, turklāt no četriem ogulāju hektāriem ražo tikai trīs.

Ritums norādīja, ka ogas tirgū ir pieprasītas un to cena ir augstāka nekā pērn šai pašā laikā. "Cenu turam, jo jāatpelna ne tikai ieguldītās investīcijas un darbs, bet arī jāspēj samaksāt palielā nomas nauda Centrāltirgū, kas par vienu tirdzniecības vietas kvadrātmetru prasa trīs latus. Tā ka lielajām ogām no rīta uzliekam cenu 1,60 kilogramā, bet dienas beigās "nolaižam" līdz latam, savukārt mazākajām ogām cena svārstās no 1,10 līdz 70 santīmiem," sacīja Ritums.

Kā problēmu zemeņu lielražotājs nosauca šīs sezonas tendenci, ka vairāki Latvijas zemeņu audzētāji iemanījušies gūt ienākumus ar poļu ogu importu, tās tirgū uzdodot par savējām. "Tepat no Auces puses daži zemnieki aizbrauc uz Poliju, tur par trim zlotiem jeb nepilniem 50 santīmiem iepērk zemenes un tad vai nu paši vai pārpircēji pārdod kā pašaudzētās. Ar vienu braucienu var atvest divas tonnas ogu un nopelnīt pat 1000 latu, tikai jāzina, kur "īstās vietas" Polijā," atzina saimnieks.

Kā liecina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra statistika, Latvijā svaigu zemeņu patēriņš ir izteikti sezonāls un parasti lielākā daļa ogu tiek pārdotas ražas novākšanas periodā. Patēriņš uz cilvēku gadā svārstās no viena līdz pieciem kilogramiem atkarībā no sezonas un piedāvājuma apjoma. Pašpatēriņa īpatsvars kopējā patēriņā ir augsts un labas ražas gados var sasniegt apmēram 70%. Ogas pārstrādei speciāli netiek audzētas, pārstrādē nonāk nekvalitatīvāks produkts.

Imports ir izteikti sezonāls, parasti tas ir no 500 līdz 1500 tonnām. Lielāko daļu importa nodrošina Spānija un Polija. Ogas parasti ieved maijā-augustā. Latvijas zemeņu platības pastāvīgi samazinās, bet kopējā raža svārstās 1500-4500 tonnu robežās.

LETA/foto:LETA

­­