"Vienotība" Dombrovski pretnostata Urbanovičam
2010. gada 3. augusts, 14:09

"Vienotība" Dombrovski pretnostata Urbanovičam

Jauns.lv

Partiju apvienība "Vienotība" ir sākusi aptauju "Izvēlies savu Ministru prezidentu!", kurā tiek salīdzinātas Valda Dombrovska un Jāņa Urbanoviča izredzes veidot valdību pēc 10.Saeimas vēlēšanām.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Vienotības" jaunieši zaļos krekliņos ar Dombrovska attēlu Lāčplēša cepurē Vērmanes dārza rajonā aptaujā garāmgājējus, aptaujas anketu var aizpildīt "Vienotības" centrālajā un reģionālajos birojos, kā arī nobalsot "Vienotības" interneta mājaslapā.

Lai aptaujas dalībniekiem būtu vieglāk izdarīt izvēli, ir izveidota tabula, kurā tiek salīdzināti Dombrovska un Urbanoviča viedokļi vairākos Latvijai svarīgos jautājumos. Tabulā tiek iezīmēts visai nepievilcīgs SC līdera Urbanoviča politiskais portrets, apgalvojot, ka Urbanoviča politiskās aktualitātes ir "Biškeka un streiki", ka viņš neatbalsta Latvijas dalību NATO, toties ir par "Kargina un Krasovicka Pareksiem" un enerģētisko atkarību no Krievijas.

Dombrovskim nozīmīgākie svētki esot 18.novembris, Urbanovičam - 9.maijs. Dombrovska devīzes esot "Kopā mēs esam spēks!" un "Latvija var!", savukārt Urbanovičs uzskatot, ka "mēs esam Eiropas čukčas" un "Dombrovski nolinčos".

Par vēlētāju izvēli "Vienotība" informēšot Valsts prezidentu, kuram vienīgajam Satversme deleģē tiesības izraudzīties Ministru prezidenta kandidatūru un aicināt viņu sastādīt valdību. Lai jaunā valdība varētu sākt darbu, tai jāiegūst vismaz 51 Saeimas deputāta atbalsts balsojumā.

Urbanovičs aģentūrai LETA prognozēja, ka ar šādu aptauju "Vienotība", visdrīzāk, zaudēs daļu savu atbalstītāju, jo "viņi veltīgi domā, ka Latvijas ļaudis ir tik stulbi". Līdz šim "Vienotība" centās atstāt solīda politiskā spēka iespaidu, bet tagad ir metusies negodīgā priekšvēlēšanu konkurencē, sevi slavējot, bet konkurentus kariķējot un apmelojot. Pēc Urbanoviča domām, par "Vienotības" sastādīto "salīdzinošo tabulu" vajadzētu ieinteresēties Drošības policijai un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

"Baidos, ka "Vienotības" ļaudis drīz sāks klibot, jo meļiem ir īsas un nevienāda garuma kājas," ironizēja Urbanovičs.

Urbanovičs arī apgalvoja, ka atšķirībā no "Vienotības" "hunveibiniem" "Saskaņas centrs" nekādas publiskas aptaujas neveiks.

"Vienotības" uzsāktajā akcijā par tautas parakstu vākšanu nākamā premjera izvēlei trūkst tikai viena elementa - kopīgas preses konferences ar "Saskaņas centru", kurā tad abi potenciālie koalīcijas partneri varētu prezentēt savus ministru kandidātus, ar ironiju atzīst nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle, vērtējot "Vienotības" aicinājumu tautai par Ministru prezidentu izvēlēties vai nu Dombrovski, vai Urbanoviču.

Pretējā gadījumā nav izprotama šāda SC izvirzītā premjera kandidāta netieša slavināšana, viņu vienīgo uzskatot par līdzvērtīgu Dombrovskim, norāda Zīle.

Zīle arī uzsver: ja gadījumā viņš "Vienotības" nolūkus ir pārpratis, tās līderiem vajadzētu nākt klajā ar skaidru paziņojumu par norobežošanos no kopīgas pēcvēlēšanu koalīcijas veidošanas ar SC.

Šodien preses konferencē "Vienotības" līderi tā arī nesniedza skaidru atbildi uz žurnālistu jautājumu, vai "Vienotība" pieļauj iespēju pēc vēlēšanām strādāt vienā koalīcijā ar SC. Kā vēlamākos sadarbības partnerus 10.Saeimā "Vienotības" valdes priekšsēdētājs Ģirts Valdis Kristovskis nosauca Zaļo un zemnieku savienību un nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK. "Par labu Latviju", kura cīnās par 5% barjeras pārvarēšanu, par vērā liekamu "Vienotības" konkurentu neesot uzskatāma.

LETA/Foto:LETA