Pasaules Banka atsauc rekomendāciju par 14 miljonu latu noņemšanu Latvijas sportam
Sabiedrība
2010. gada 3. augusts, 16:48

Pasaules Banka atsauc rekomendāciju par 14 miljonu latu noņemšanu Latvijas sportam

Jauns.lv

Pasaules Bankas rekomendācija samazināt sportam finansējumu par 14 miljoniem latu izteikta, nepārzinot sistēmu, kuras valsts iestādes atbildīgas par šo nozari.

­

Tikai vēlāk, konstatējot, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) ir vienīgā valsts iestāde Latvijā, kas atbild par valsts budžeta finansējuma sadali sporta nozarei, PB eksperti šo maijā izteikto rekomendāciju vairs neesot atstājuši spēkā, aģentūrai BNS pastāstīja izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (Zaļo un zemnieku savienība).

Tomēr, neskatoties uz to, Koķe ir lūgusi tikšanos ar kādu no PB delegācijas pārstāvjiem, kad viņi nākamnedēļ ieradīsies Latvijā. Ministre šīs tikšanās laikā 12.augustā apņēmusies detalizēti atspēkot pieņēmumus, ka Latvijas sporta nozares budžetu būtu iespējams samazināt tādā apmērā, kā to iepriekš izteikuši PB eksperti.

Jau vēstīts, ka maija beigās kļuva zināmi PB izstrādātie ieteikumi, kas paredz valstij atteikties no sporta finansēšanas un tādējādi ietaupīt budžetā 14 miljonus latu. Līdz ar to šie ieteikumi faktiski nozīmētu sportam no valsts budžeta naudu neatvēlēt.

PB eksperti ieteica IZM ietaupīt budžeta līdzekļus, atsakoties no sporta finansēšanas 2011.gadā. Paredzētās izmaiņas atstātu bez finansējuma gan bērnu sporta skolas, gan likvidētu augstu sasniegumu sportu un padarītu neiespējamu ar to saistīto institūciju pastāvēšanu.

Salīdzinājumā ar 2009.gada janvāri valsts budžets sportam jau tika samazināts no 28 miljoniem līdz 14 miljoniem latu, taču PB eksperti uzskata, ka finanšu krīzes laikā Latvijai jālikvidē nevajadzīgi tēriņi, kam pieskaitītas arī sporta aktivitātes.

Sekojot PB ieteikumiem, bez darba Latvijā paliktu 1350 kvalificēti bērnu sporta treneri, bet 25 000 Latvijas bērnu būs liegta iespēja iesaistīties treniņnodarbībās. Savukārt augstu sasniegumu sportam faktiski būs liegta iespēja pastāvēt, jo finansējuma trūkuma dēļ būs jāslēdz Latvijas Olimpiskā vienība, kas atbild par labāko sportistu sagatavošanu olimpiskajām spēlēm, bet sporta spēlēs iespēja nodrošināt valstsvienību dalību pasaules un Eiropas čempionātos federācijām būs jārod bez valsts atbalsta. PB iesaka arī pārtraukt finansēt Siguldas kamaniņu un bobsleja trasi un teju vēl divus desmitus sporta bāzu, kā arī Murjāņu Sporta ģimnāziju.

BNS/Foto:LETA

­