Kairišs: Poļiščukas iestāšanās partijā bija izmisuma solis, kas izraisa skumjas
Sabiedrība
2010. gada 4. septembris, 12:01

Kairišs: Poļiščukas iestāšanās partijā bija izmisuma solis, kas izraisa skumjas

Jauns.lv

Režisores Gaļinas Poļiščukas iestāšanās Tautas partijā un dalība vēlēšanās politiskās apvienības "Par labu Latviju" (PLL) sarakstā ir izmisuma solis, kas izraisa skumjas.

Režisors Kairišs atzīst, ka arī viņam ir grūti, bet tāpēc jau nav jāstājas kādā partijā.

Intervijā nedēļas žurnālam "Sestdiena" režisors Viesturs Kairišs norāda: "Esmu līdzīgā situācijā, bez darba, taču partijā nestātos, ja man piedāvātu.".

Lūgts komentēt, vai teātri nekļūst politizēti, režisors šādu pieļāvumu apstiprina. "Nu skaidrs - visi pirms vēlēšanām mēģina draudzēties. Pie mums ļoti bīstami krist nežēlastībā. Tev vienkārši var nogriezt naudu! Nedomāju, ka politiķus interesētu teātru repertuārs. Te ir jautājums, vai politiķi apjēdz kultūras nozīmi vai redz to kā greizajā spogulī. Teātris, kas tikai pelnīs, būs atbilstošs koncepcijai par neattīstītu sabiedrību, kura tikai līksmos umpapā izrādēs un vēlēšanās atbalstīs to, kurš skaistāk ar pacēlāju uzbrauks augšā. Un šādā sabiedrības modelī daudzi ir ieinteresēti," apgalvo mākslinieks.

Režisoram esot ļoti svarīgi, kas notiek ar Latviju. Viņš arī plāno sekot līdzi priekšvēlēšanu kampaņām.

Lūgts vērtēt priekšvēlēšanu aktivitātes no režisora viedokļa, Kairišs norāda: "Tagad viņi tikai liks ārā visus trumpjus. Sevišķi dažiem ar režiju viss ir kārtībā - Rīfenštales stils, vadonisma vēriens. Mani, protams, tas izklaidē un sagādā prieku. Tikai svarīgi, lai ar priekšvēlēšanu kampaņām tevi nenozombē. Es domāju, ka šīs vēlēšanas būs ārkārtīgi svarīgas, un svarīgi, lai cilvēki uz tām ietu. Mani visvairāk uztrauc tie tūkstoši, kuri neies, jo viņiem tas viss riebjoties. Un tas nevar neriebties, tā ir ļoti pamatota pozīcija!"

Režisors iestājas pret ideju par vadoni. "Tikai ne stingro roku! Es ieklausītos daudzos, bet negribētu vienu harismātisku līderi, pat Gandiju ne. Šīs vēlmes latviešu sabiedrībā atkal var novest pie tādas salkanas viduvējības kā [PLL pārstāvis, eksprezidents Guntis] Ulmanis," norāda Kairišs.