Šoziem Latvijā varētu būt sastopami trīs gripas veidi
Sabiedrība
2010. gada 15. septembris, 08:09

Šoziem Latvijā varētu būt sastopami trīs gripas veidi

Jauns.lv

Latvijā šoziem varētu būt sastopami trīs gripas veidi - pandēmiskā gripa jeb H1N1 un divi sezonālās gripas tipi, tomēr, visticamāk, iedzīvotāji to tik sāpīgi kā pērn pandēmiskās gripas sezonu neizjutīs

Par trim gripas vīrusu tipiem liecina ziņas no dienvidu zemēm - Dienvidamerikas un Austrālijas, kurām ziemīgā gripas sezona jau bijusi, vēsta laikraksts "Diena", atsaucoties uz Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) sniegto informāciju.

LIC Infekcijas slimību epidemioloģiskās uzraudzības un imunizācijas nodaļas vadītājs Jurijs Perevoščikovs minējis, ka Latvijā gripas sezona varētu sākties kā parasti - janvāra beigās vai februāra sākumā. Pērn jau rudenī Latvijā sāka plosīties H1N1 gripa, bija pat tās epidēmija, un pēc komplikācijām nomira vismaz 39 cilvēki, par kuriem slimnīcas ziņoja LIC.

Perevoščikovs skaidrojis, ka iepriekšējā sezona bija atšķirīga, jo tas bija jauns vīruss, pagāja arī laiks, kamēr tika radīta vakcīna, turklāt vairākumam iedzīvotāju pret šo vīrusu nebija imunitātes, izņemot vecākus ļaudis, kuri, iespējams, pirms daudziem gadiem šo slimību bija izslimojuši.

Jau vēstīts, ka Latvijā vēl nav reģistrēts neviens saslimušais ar gripu, aģentūrai BNS šonedēļ vēstīja LIC. Arī Eiropā gripas aktivitāte ir zema, un pagaidām tikai Nīderlandē ir laboratoriski apstiprināta viens saslimušais ar gripu.

Vakcīnas pret gripu Latvijas Infektoloģijas centrā būs pieejamas no oktobra. Par vakcinēšanos infektologi īpaši aicina domāt riska grupu pacientus - tos, kas sirgst ar hroniskām plaušu un sirds slimībām, cukura diabētu, imūnsistēmas nomākumu, bērnus līdz divu gadu vecumam un cilvēkus, kas vecāki par 60 gadiem.

Vienlaikus vēsajā laikā palielinājusies saslimstība ar akūtām augšējo elpceļu infekcijām, sasniedzot rādītāju 342,2 uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju, kas ir par 43% vairāk nekā iepriekšējā nedēļā reģistrētie saslimušie. Akūtas augšējo elpceļu infekcijas ir reģistrētas gandrīz visās lielākajās Latvijas pilsētās, izņemot Valmieru un Liepāju. Visvairāk saslimušo ir reģistrēti Jelgavā un Rēzeknē.

Visbiežāk slimo bērni vecuma grupā līdz četriem gadiem, kas sešas reizes pārsniedz vidējos rādītājus. Tomēr, salīdzinot ar iepriekšējā gada šo pašu periodu, saslimstība ar saaukstēšanās slimībām ir divas reizes zemāka.

Kasjauns.lv