Tautas aptauju izmanto politiķu popularizēšanai
Sabiedrība

Tautas aptauju izmanto politiķu popularizēšanai

Jauns.lv

Portāla Kasjauns.lv rīkotajā tautas aptaujā nedēļas laikā saņemts vairāk nekā 7000 SMS balsu. Pēc pirmās nedēļas jau var izdarīt pirmos secinājumus. SMS balsojumu visaktīvāk izmanto KDS.

Tautas aptauju izmanto politiķu popularizēšanai...

­

Pateicoties atbalstītāju aktivitātei internetā, vairāki līdz šim plašām vēlētāju masām nepazīstami kandidāti ir ieguvuši vērā ņemamu atpazīstamību.

Gan paši politiķi, gan viņu atbalstītāji ir sapratuši, ka kandidātam ir ļoti izdevīgi atrasties aptaujas līderu topā, jo tā viņu ik dienas ievēro vairāki desmiti tūkstošu interneta lietotāju un tas ir ļoti efektīvs veids, kā popularizēt sev tīkamo Saeimas pretendentu.

Visvairāk balsojumu – gan plusus, gan mīnusus – kasjauns.lv rīkotajā tautas aptaujā saņēmusi Daniela Kočetkova. Plašākai sabiedrībai visnotaļ nepazīstama deputāta kandidāte no Kristīgo demokrātu savienības (KDS) ar 14.  numuru startē Rīgas sarakstā. 1984. gadā dzimusī jauniete strādā par menedžeri tūrisma aģentūrā  „Tez tour”.

Daniela Kočetkova
Daniela Kočetkova

Kaut arī KDS nav socioloģisko aptauju līderos un tai iekļūšanu 10. Saeimā neprognozē, kasjauns.lv tautas aptaujas līdere saka, ka cer uz partijas uzvaru: „Protams, ka ies labi. Viss būs! Citādāk es jau nekandidētu.” Ja Kočetkovai laimētos kļūt par politiķi, viņa pirmām kārtām gribētu nodarboties ar tūrisma politiku, jo šo jomu labi pārzina, pašreiz strādādama tūrisma aģentūrā.

Protams, ka Kasjauns.lv tautas aptaujas rezultātus iespaido interneta lietotāju auditorijas īpašie paradumi un specifiskās īpašības. Tāpēc nav pārsteigums, ka sākumā līderos nokļūst cilvēki, kas popularitāti iemantojuši ārpus politikas, piemēram, viens no aptaujas Rīgas līderiem ir ZZS pārstāvis žurnālists Kārlis Seržants, bet Latgalē līderu pulkā ir PP kandidāts Roberts Gobziņš. Noteikti, ka šajā aptaujā ne vienu vien balsi nopelna arī nepazīstamas kandidātes, kas pagaidām izceļas ar to, ka vienkārši labi izskatās.

No Latvijas politikas dinozauriem kas jauns aptaujā pagaidām vislabāk veicas apvienības LPP pārstāvjiem Kārlim Leiškalnam un Helēnai Demakovai, kā arī PCTVL pārstāvim Jakovam Plineram un Inai Druvietei no Vienotības.

Paralēli uzticamāko politiķu topam veidojas arī neuzticamāko kandidātu saraksts, kuriem patlaban balsojumu summa ir negatīva, tur patlaban līderos ir Ainārs Šlesers un Juris Dobelis.

Kasjauns.lv

­