Sabiedrība
2010. gada 23. septembris, 13:33

Ķirsona firma "Lido" prasa tiesisko aizsardzību

Jauns.lv

Pazīstamā uzņēmēja Gunāra Ķirsona ēdināšanas firma SIA "Lido" Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu lūgusi noteikt tai tiesisko aizsardzību, liecina Maksātnespējas reģistrā veiktais ieraksts.

Kā liecina Latvijas tiesu interneta portālā pieejamā informācija, pēc "Lido" pieteikuma lieta ierosināta 16.septembrī. Pagaidām tiesnese Ina Baiko vēl nav noteikusi tiesas sēdes datumu.

Pēc "Firmas.lv" datiem, Ķirsonam pilnībā piederošā 1991.gadā reģistrētā firma SIA "Lido" nesen mainījusi juridisko adresi - no Lāčplēša ielas 53, kur joprojām atrodas tās birojs, uz Dzelzavas ielu 120G jeb uz vienu no "Rīgas Industriālā parka" korpusiem.

Uzņēmums pērn strādāja ar 18,2 miljonu latu apgrozījumu un 603 342 latu zaudējumiem. Gadu iepriekš "Lido" apgrozīja 25,4 miljonus latu, bet zaudējumi sasniedza 1,73 miljonus latu. 2007.gadā tā apgrozījums bijis 24,2 miljoni latu, bet zaudējumi - 0,9 miljoni latu.

Kā šā gada maijā ziņoja TV3 raidījums "Nekā personīga", Ķirsona uzņēmumiem radušās nopietnas finanšu grūtības un neviens no "Lido" grupas uzņēmumiem nevar izpildīt kredītsaistības. "Nekā personīga" rīcībā bija nonākusi vēstule, kurā banka prasa Ķirsonam sākt sarunas par kredītu restrukturizāciju.

Restorāni, vēsturiski lielākie naudas pelnītāji, patlaban strādājot ar zaudējumiem. Nepietiekot pat visu nodokļu samaksāšanai. Tāpat lielus zaudējumus nes dizaina rūpnīca, arī tūrisma un atpūtas komplekss nav atpelnījis ieguldījumus, bet tikai palielinājis "Lido" kredītu saistības. Vienīgā, kas strādā ar peļņu, ir pārtikas ražošana, vēstīja raidījums.

Par pretimnākšanu banka pretī prasot lielāku kontroli pār "Lido" grupas uzņēmumiem. Ja banka konstatēs nosacījumu pārkāpumus, no nākamā gada tā izmantos tiesības uzsākt "Lido" grupas uzņēmumu pārdošanu.

Valsts garantiju aģentūrā raidījums noskaidroja, ka tā ir informēta par Ķirsona uzņēmumu grūtībām. Prasība samaksāt bankai valsts garantētos 2,5 miljonus neesot saņemta. Valsts aģentūra ir optimistiski noskaņota, taču sekošot līdzi Ķirsona sarunām ar banku.

Telekompānija "TV3" vakar vēstīja, ka kāds "Lido dizaina rūpnīcas" darbinieks algas vietā ir saņēmis Ķirsona parakstītus aizdevumus. Ķirosons sniedzis rakstisku atbildi par notiekošo, skaidrojot, ka "Lido dizaina rūpnīcai" neklājas viegli, taču paužot cerību, ka pasūtījumi atgriezīsies un situācija uzlabosies. Ķirsons atzinis, ka nav maksājis oficiālas algas darbiniekiem, bet tas esot sliktās ekonomiskās situācijas dēļ.

Ķirsons ir viens no Tautas partiju un LPP/LC atbalstošās kustības "Par labu Latviju" dibinātājiem. Kustības biedri un politiķi sākotnēji uz sanāksmēm pulcējās tieši "Lido" restorānā.

Asociācija: Nebūtu patīkami, ja "Lido" izstātos no spēles

Ēdināšanas uzņēmuma "Lido" finansiālās problēmas ir signāls, ka ēdinātājiem patlaban klājas grūti, bet "nebūtu patīkami, ja "Lido" izstātos no spēles", biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) izpilddirektore Santa Grakste.

Pēc viņas vārdiem, kopumā nozarei patlaban klājas smagi un izdzīvot var tikai "ar pārdomātu piedāvājumu, cenu politiku un mārketinga aktivitātēm".

Kopējais ēdināšanas uzņēmumu skaits pēdējā laikā nav mainījies, un ir uzņēmumi, kas arī šajā laikā spējuši strādāt ar peļņu. Patlaban nozarē raksturīga tirgus dalībnieku rotācija - "vieni atveras, citi aizveras", taču no lielākajiem tirgus spēlētājiem, šis ir vienīgais gadījums, kas saskāries ar tāda mēroga grūtībām, norādīja Graikste.

Tomēr LVRA izpilddirektore izteica cerību, ka "Lido" gadījumā izdosies rast risinājumu un uzņēmums spēs saņemt tiesisko aizsardzību.

Graikste arī uzsver, ka "Lido" ir viens no lielākajiem un vecākajiem ēdināšanas nozares pārstāvjiem, kura investīcijas attīstībā attiecīgi arī bijušas nozīmīgas. "Tāpēc viņiem šis laiks ir vēl saspringtāks," teica Graikste.

Tāpat viņa norāda, ka "Lido" kļuvis par sava veida Latvijas zīmolu, tāpēc "nebūtu patīkami, ja uzņēmums izstātos no spēles pavisam".

Kā ziņots, pazīstamā uzņēmēja Gunāra Ķirsona ēdināšanas firma SIA "Lido" Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesu lūgusi noteikt tai tiesisko aizsardzību, liecina Maksātnespējas reģistrā veiktais ieraksts.

LETA