Lietuvas premjers Dombrovski nodēvē par Baltijas valstu varoni
Sabiedrība
2010. gada 24. septembris, 10:26

Lietuvas premjers Dombrovski nodēvē par Baltijas valstu varoni

Jauns.lv

Lai gan visās Baltijas valstīs krīzes laiks bija ļoti smags, no visiem premjeriem lielākais varonis bija Latvijas premjers Valdis Dombrovskis. Viņš glābis ne tikai Latviju, bet visu reģionu.

­

Tā šodien 11.Baltijas ekonomikas forumā uzsvēra Lietuvas premjerministrs Andrjus Kubiļus.

Kubiļus slavēja Dombrovska paveikto Latvijas ekonomikas un fiskālajā stabilizācijā, kas esot bijis izšķiroši svarīgi ne tikai Latvijai, bet arī pārējām Baltijas valstīm.

"Dombrovskis glāba ne tikai Latviju, bet arī visu reģionu, ko var nosaukt par varoņdarbu. Ja Valdis nebūtu spējis panākt savu, tad ne tikai Latvija būtu cietusi vēl smagāk, bet arī Lietuva," pauda Kubiļus.

Viņš atzina, ka Igaunijas premjeram Andrusam Ansipam krīzes laikā bija vieglāk nekā viņam un Dombrovskim, jo viņš varēja baudīt pats savas tālredzīgās politikas sekas - izveidoto budžeta pārpalikumu.

Kubiļus ir stingri pārliecināts, ka patlaban visi politiķi var mācīties no Dombrovska, kurš drosmīgi rīkojās, vadot Latviju.

Tomēr Lietuvas premjers norādīja, ka, lai arī ekonomiskā situācija Baltijas valstīs ir uzlabojusies, ir jāstrādā pie virknes jautājumu, kas varētu Baltijas valstis integrēt Ziemeļvalstu reģionā. Lietuvas premjers domā, ka tikai kopīgas sadarbības ceļā Baltijas valstis var attīstības ziņā panākt Ziemeļvalstis un kļūt konkurētspējīgas jau plašākā reģionā.

Savukārt Igaunijas premjerministrs Ansips uzsvēra, ka no krīzes galvenā mācība, ko varam gūt, ir tā, ka mazām valstīm labajos laikos ir jāveido uzkrājumi, kas tām varētu palīdzēt grūtos laikos. Igaunijas gadījumā tieši izveidotās rezerves budžetā palīdzējušas veiksmīgāk pārvarēt ekonomisko krīzi.

Vienlaikus viņš atzina, ka izveidot pārpalikumu budžetā nav viegli. "Vienmēr politiķiem ir ļoti labas idejas, kā padarīt cilvēkus laimīgus, izmantojot nodokļu maksātāju naudu. Izveidot rezerves arī mums nebija viegli, bet tas bija ļoti svarīgi," sacīja Ansips.

Arī viņš norādīja, ka visām trim Baltijas valstīm ir jāstrādā pie ciešākas sadarbības un jāveido vienots tirgus ne tikai starp trim kaimiņvalstīm, bet visā Eiropas Savienībā.

Kā ziņots, vakar, 23.septembrī, un šodien Rīgā norisinās 11.Baltijas ekonomikas forums, kas pulcē dalībniekus ne tikai no Baltijas valstīm, bet arī Baltkrievijas, Krievijas, Zviedrijas, Francijas, Itālijas, Dānijas, Nīderlandes.

Forums sākās jau vakar, 23.septembrī, un tā laikā eksperti, politiķi un uzņēmēji diskutē par Baltijas valstu gūto pieredzi, pārvarot globālo ekonomisko un finanšu krīzi, par iespējām un izaicinājumiem reģiona konkurētspējas celšanai Eiropas Savienības stratēģijas Baltijas jūras reģionam kontekstā.

LETA/foto:LETA

­