Pašnāvnieku nams Jelgavā jau 20 gadus biedē pilsētniekus. VIDEO
Nams Jelgavā, Andreja Pumpura ielā 3a, ieguvis sliktu slavu. Pilsētnieki to iedēvējuši par māju – slepkavu. No augstceltnes zemē metušies jau vairāki pašnāvnieki. Tajā jumtu virs galvas atrod arī narkomāni un klaidoņi.
Novadu ziņas
2016. gada 8. jūlijs, 06:05

Pašnāvnieku nams Jelgavā jau 20 gadus biedē pilsētniekus. VIDEO

Jauns.lv

Nepabeigtā deviņstāvu nama jaunbūve Jelgavā, Andreja Pumpura ielā 3a, vairāk kā 20 gadus ir jelgavnieku bieds. Tā piesaista pašnāvniekus, bezpajumtniekus, narkomānus, ekstrēmo izjūtu un pornogrāfijas cienītājus, kā arī zagļus. Neviens nespēj pateikt, ko darīt ar nelaimju apsēsto namu.

Namu Pārlielupē, RAF mikrorajonā, sāka būvēt 1992. gadā un tā tas līdz pat šim brīdim nav pabeigts. Ēkā patvērumu meklē bezpajumtnieki un narkomāni, tajā kāpelē ekstrēmo izjūtu cienītāji un bērni, tajā regulāri tiek dedzinātas dažādas lietas un atkritumi, tur reiz pat uzņemta erotiska fotosesija. Pats šausmīgākais ir tas, ka tas jau prasījis vairāku cilvēku dzīvības. Pumpura ielā 3a rēķinus ar dzīvi nokārtojuši vairāku pašnāvnieki. Pēdējais pašnāvības mēģinājums bija šonedēļ.

Māja - slepkava

Otrdienas, 5. jūlija, vakarā kāda 1991. gadā dzimusi sieviete izlēkusi no nepabeigtās augstceltnes. Šobrīd sievietes stāvoklis ir nopietns, bet viņa ir pie samaņas. Arī iepriekšējos gados vairākkārtigi no ēkas lēkuši zemē pāsnāvnieki. 2013. gada novembrī tur galu sev mēģināja padarīt kāda 23 gadus veca jauniete. 2011. gadā septembrī tur pašnāvību izdarīja kāds divdesmitgadīgs jaunietis. Arī pirms tam, nolecot no ēkas, Pumpura ielā rēķinus ar dzīvi noslēguši vairāki cilvēki.

Jelgavnieki nelaimju apsēsto namu nodēvējuši par pašnāvnieku māju. Daudzstāvu nama jaunbūve, kas slejas netālu no Loka maģistrāles, ir dažādām leģendām apvīta vieta. Neviens miermīlīgs iedzīvotājs tur savu kāju labprātīgi nesper. Tomēr šī ēka ir labi pazīstama mediķiem, policistiem, glābējiem un ugunsdzēsējiem, kuri uz turieni izbrauc vairākas reizes mēnesī

Tad vietējie tur atrod kādu no ēkas izlēkušu pašnāvnieku, tad ierauga ugunsliesmas, kuras, iespējams, izraisījuši bezpajumtnieku kurtie ugunskuri. Tad tur notiek jauniešu un narkomānu izraisīti jandāliņi un kautiņi vai pa bīstamajām trepēm kāpelē bērni. Pirms vairākiem gadiem jelgavniekus pārsteidza aizdomīga rosīšanās jaunbūvē. Izrādījās, ka tur bija sarīkota erotiska fotosesija.

Piemēram, pirms Līgo svētkiem Jelgavas pašvaldības policisti uz Pumpura ielas graustu bija spiesti doties vairākkārtīgi – tur skraidījuši bērni un bija izcēlies ugunsgrēks.

Bezspēcība norobežot bīstamo graustu

Daudzstāvu dzīvojamo māju Pumpura ielā 1992. gadā sāka būvēt bankrotējušais autobūves uzņēmums RAF. Vēlāk to uzņēmuma likvidators par vienu latu pārdeva kādam uzņēmējam, kas solīja namu pabeigt. Tomēr šo gadu laikā nekas tā arī nav izdarīts. Vienīgi vairākkārtīgi mainījušies nama īpašnieki, kas tā arī neko nav paveikuši.

Jelgavas domes preses sekretāre Līga Klismeta Kasjauns.lv pastāstīja: „Pašvaldība vairākkārtīgi īpašniekam pieprasījusi aizmūrēt ieejas un logus graustā, kā arī to norobežot ar žogu. Mēs arī esam sodījuši īpašnieku par šo darbu neveikšanu. Tomēr drīz vien vietējie huligāni atkal izsit mūrējumus, bet žogu nozog metāla zagļi. Tā nu cilvēki atkal tiek atpakaļ šajā graustā. Nepārtraukti sekojam līdzi tam, kas notiek ar šo bīstamo namu, tas ir iekļauts pašvaldības policijas reidu maršrutos”.

Tomēr, kā redzams, situācija it nebūt nav mainījusies. Pašvaldībā nepabeigtās celtnes īpašnieki nav iesnieguši nekādus projektus, kas tur turpmāk varētu notikt. Vietvara vairākas reizes mēģināja sodīt īpašniekus, bet tie mainījās un pašvaldība izrādījās bezspēcīga. Tāpat dome par saviem līdzekļiem arī aizmūrējusi ēkas durvis un logus, bet tie atkal drīz vien izlauzti. Joprojām norit tiesvedības, kam tad īsti ēka pieder.

Klismeta teikusi: „Atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai kopš 2002.gada ēkas īpašniekam vairākkārt uzdots veikt tās sakārtošanu vai nojaukšanu”.

Iepriekšējais Jelgavas domes priekšsēdētāja vietnieks Vilis Ļevčenoks ir skaidrojis, ka risināt jautājumu par šī daudzstāvu nama nojaukšanu esot grūti, jo tas ir bīstams un dārgs projekts, kura plānošanai jāizvērtē arī kaimiņu māju apdraudējums. Pēc pašvaldības rīcībā esošās informācijas, īpašnieks to nespētu atļauties, un arī pašvaldībai šādas ēkas nojaukšanai patlaban var nepietikt līdzekļu.

2015. gada 17. decembrī Jēlgavas dome pieņēma lēmumu "Par jaunbūves Pumpura ielā 3a, Jelgavā sakārtošanu”.

To pildot Jelgavas pilsētas pašvaldība finansēja un organizēja darbus Pumpura ielas 3a logu un durvju ailu aizmūrēšanai.

Darbi tika pieņemti šī gada 23. februārī. Izdevumus pašvaldība piedzina no ēkas īpašnieka.

Šopavasar ēka kārtējo reizi tika izlikta pārdošanā par 474 000 eiro. Sludinājumā tika minēts: „Nekustamā īpašuma nākotnes tirgus vērtība pēc būvdarbu pabeigšanas, papildus divu pēdējo stāvu izbūves un nodošanas ekspluatācijā, balstoties uz biznesa plānu, var sastādīt 7 400 000 eiro. Pēc biznesa plāna ēkā ir iespējams izbūvēt 106 dzīvokļus”.

Pēdējos gadus dažādi uzņēmēji bija solījuši mājas pabeigšanā investēt pat divus miljonus eiro. Tomēr nekas līdz šim nav noticis un māja, kura savulaik tika nopirkta par vienu latu, tika pārpārdota par vairākiem simtiem tūkstošu eiro. Jelgavnieki interneta forumos spriež, ka mājas pirkšana – pārdošana, iespējams, bijusi saistīta ar netīrās naudas atmazgāšanas shēmām.

„Nav īpaši patīkami, ka pie tavas mājas regulāri atrod līķus”

Jelgavnieki jau gadiem ilgi internetā izsaka savas domas par nolādēto graustu. Lūk, daži komentāri:

* RafCrew: „Ļoti ceru, ka reiz šo ēku nojauks. Bērniem tiešām šī vieta ir bīstama. + vēl nepatīkams skats. Te jau Rafčikā visi viņu iedēvējuši par RAF pieminekli”.

* Eveliina: „Jau kopš agras bērnības esmu izložņājuši šo ēku un varu iziet tai cauri ar aizvērtām acīm, jo uzskatīju šo vietu par izklaidi garlaicīgajās dienās. Tikai tagad ar šausmām saprotu, cik es biju glupa un neapdomīga. Es vairākas reizes biju apdraudējusi sevi un citus, tur spēlējot „sunīšus”. Ieejot azartā gandrīz biju ieskrējusi lifta vietas caurumā. Uz zemes mētājas sasisti stikli. Tur tiešām nav it nekādu režģu, tāpēc izkrist no kāda stāva nesagādā nekādas grūtības. Tur nepārtraukti alkoholiķi, vai vēl sazin kas mitinās. Šī ēka tik tiešām ir bīstama un nekavējoties ir jārīkojas!”

Rusanto: „Ar māņticību nav nekāda sakara. Pazīstu cilvēkus, kuri dzīvo blakus jaunbūvei. Viņi sauc to māju par slepkavu. Nav īpaši patīkami, ka pie tavas mājas regulāri atrod līķus. Īpaši ja pašu ģimenē ir bērni, kuri rotaļājas turpat blakus”.

Www: „Pumpura ielas monolītā celtne ir drausmīga pat ziemā, tur mitinās bezpajumtnieki Vai tiešām nevar to rajonu sakārtot, izcirst visus krūmus? Vasarā tur  pilns ar dzērājiem un bomžiem”.

Spekulants: „Stulbākais ir tas, ka juridisko nianšu dēļ kāds atkal var zaudēt dzīvību”.

Par nolādēto māju Jelgavā skatieties LNT raidījuma “Degpunktā” videosižetā.

Nelaimju apsēstais nams Jelgavā
Kasjauns.lv/Foto: Google Map/Video: LNT “Degpunktā”