Sabiedrība
2010. gada 4. oktobris, 18:28

Patlaban Latvijā norisinās ap 200 zāļu klīniskie pētījumi

Jauns.lv

Patlaban Latvijā norisinās aptuveni 200 dažādu zāļu klīniskie pētījumi, aģentūru LETA informēja Zāļu valsts aģentūras (ZVA) pārstāve Sanita Skaidrā.

Visplašāk tiek pētītas zāles onkoloģijā, endokrinoloģijā un kardioloģijā. Zāļu pētījumu aktivitāte šajās medicīnas nozarēs saistīta ar atbilstošo slimību ievērojamo izplatību Latvijā, skaidro ZVA pārstāve.

Kopumā atļautajos pētījumos pārstāvēts plašs pētāmo zāļu spektrs: antibiotikas, kuru skaitā ir arī prettuberkulozes līdzekļi. Tāpat tiek pētīti antitrombotiskie, pretaudzēju, antihipertensīvie, pretparkinsonisma, pretsāpju līdzekļi, kā arī līdzekļi izkaisītās sklerozes, obstruktīvās plaušu slimības ārstēšanai.

Vairākos projektos tiek pētītas monoklonālās antivielas, tas ir, rekombinētās DNS tehnoloģijās iegūtās zāles, ko izmanto reimatoīdā artrīta, psoriāzes un onkoloģisku saslimšanu ārstēšanā.

ZVA arī informē, ka pēdējos gados zāļu klīniskos pētījumus Latvijā aktīvi veic tādas farmaceitiskās kompānijas kā "Novartis", "Amgen", "Boehringer Ingelheim", "Astra Zeneca" un citas.

Līdzīgi kā aizvadītajā gadā, arī šogad populārākie zāļu klīnisko pētījumu centri ir Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, Vidzemes slimnīca, Daugavpils reģionālā slimnīca.

Brīvprātīgi iesaistoties klīniskajos pētījumos, pacienti bez maksas saņem medicīnisko aprūpi, tai skaitā pētījumā izmantojamās zāles, izmeklējumus.

Tāpat pētījumos iesaistītie pacienti ir stingrā un regulārā ārsta uzraudzībā, bet pētījumus sponsorējošās farmaceitiskās kompānijas atlīdzina ar pētījumu saistītos izdevumus ārstniecības iestādēm par infrastruktūras izmantošanu, kā arī nodrošina samaksu ārstiem, kas ir pētījumu veicēji.

LETA