Apvainotie interneta lietotāji varēs uzzināt vainīgo IP adreses
Sabiedrība

Apvainotie interneta lietotāji varēs uzzināt vainīgo IP adreses

Jauns.lv

Šobrīd top grozījumi likumdošanā, kas regulēs to, kā cilvēks, kurš interneta komentārā būs saskatījis goda, cieņas vai savas privātās dzīves aizskārumu, varēs vērsties tiesā.

Apvainotie interneta lietotāji varēs uzzināt vainī...

­

Tiesa, savukārt vietnes turētājam pieprasīs IP adresi, no kuras komentārs ievietots.

Pagaidām cietušai personai kaitējuma nodarītāja dati nav pieejami. Likuma izstrādātāji saskaras ar problēmu virkni, kas saistītas ar likuma realizāciju un interneta straujo attīstību.

Komentāru saturs un viedokļu apmaiņa internetā liecina, ka sabiedrība ir smagi slima, uzskata mediju komunikācijas eksperti.

Arvien vairāk bezjēdzību

Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas studiju katedras pasniedzēja Ieva Skulte uzskata, ka uz jebkuru likumu, kas saistīts ar brīvības ierobežojumiem jāraugās ļoti kritiski, vispirms septiņas reizes nomērot.

Viņa domā, ka risinājums ir mediju ētikas kodeksi. Biznesa augstskolas „Turība” komunikācijas un runas kultūras pasniedzēja Zigrīda Ezeriņa saka, ka interneta komunikācijas tiesiskais regulējums noteikti ir vajadzīgs, lai izbeigtu rupjību, pazemojumu un apvainojumu plūsmu publiskā telpa. Viņasprāt, tas būtu būtisks ieguldījums sabiedrības veselības uzlabošanā.

Nopietni būtu jādiskutē par portālu lietošanas ētikas kodeksiem, interneta attīstība ir tik strauja, ka par aizliegumiem ir grūti runāt, ar globālo tīklu saistīti daudzi jautājumi, kuros punkti uz „i” nebūt vēl nav salikti, saka Skulte.

„Internets aizvien vairāk ir saistīts ar tā sauktajiem trokšņiem – lielu daudzumu nederīgas informācijas. Būtu jādiskutē par interneta mediju efektivitāti un jēgietilpību.” Eksperte saka, ka arī autortiesību jomā internetā likumu pieņemšana un saskaņošana nenotiek viegli, tā ir sāpīga.

„Man radies priekšstats, ka Eiropas līmenī nonākt līdz konsensusam un atrast pozitīvu risinājumu nav izdevies. Informācija internetā rotē ļoti strauji, aizvien vairāk ir bezjēdzību, piedevām vēl aizvainojošu. Viens no risinājuma virzieniem ir ētikas normu sakārtošana. Ar likumdošanu vien nepietiek, uz ierobežojumiem jāraugās kritiski, jo interneta vide ir daudzgalvaina un sazarota, līdzko viena problēma tiks atrisināta, vietā radīsies divas jaunas.”

Žultaina putra

„Interneta tīmeklis ir milzu okeāns. Tas ir vājprāts, kas notiek, par kādu personu burtiski tiek uzspiests negatīvs viedoklis, tā ir slēpta negatīvā reklāma,” saka Ezeriņa. Viņasprāt, internets spēj iespaidot drausmīgi slikti, radot negatīvus stereotipus, kultivējot ļaunumu un pazemojot cilvēkus. Sabiedrības, it īpaši jauniešu garīgā veselība ir apdraudēta, tāpēc likuma izstrāde ir apsveicama. Inovatīvas tehnoloģijas un programmas, kas ļautu likumu ieviest dzīvē, atrastos.

„Tā savstarpējo rēķinu kārošana un inde, kas šļakstās pāri malām, ir drausmīga. Interneta auditorija ir jaunieši, kas skatās un domā: mani nenoķers, es varu darīt ko gribu. Viņi grib būt pieauguši un savas ambīcijas izrāda nenormālā veidā. Vietnē youtube.com katru dienu tiek ievietoti simtiem video. Ir, protams, arī pozitīvi, bet lielākā daļa ir riebīgi. Jauniem cilvēkiem ir jāmācās komunicēt nepazemojot un neaizvainojot vienam otru. Reizēm esmu iesaistījusies interneta pārrunās, ārprāts kādu žulti es esmu saņēmusi pretim. Problēma ir tā, ka skolā netiek nopietni mācīta sabiedrības mācība, ētika. Līdz ar to tās ir šausmas, kas nāk ārā pa muti. Atbildība, ētika, morāle – to visu ir jāmācās. Turklāt internetā ir ļoti daudz stresa un negāciju. Cilvēks ir sociāla būtne, kas bez komunikācijas nevar iztikt, tāpēc vide, kurā uzturamies, būtu jāpiesātina ar pozitīvām emocijām,” saka Ezeriņa.

Evija Hauka

­