Krievijas vēstniecība bez saskaņošanas izārda sarkanarmiešu kapus
Sabiedrība

Krievijas vēstniecība bez saskaņošanas izārda sarkanarmiešu kapus

Jauns.lv

Krievijas vēstniecības nolīgta būvfirma – SIA „Protekt” pagājušās nedēļas nogalē Jēkabpilī sašķaidīja 2. pasaules karā kritušo padomju karavīru Brāļu kapu apmales un novāca kritušo pieminekļus.

Krievijas vēstniecība bez saskaņošanas izārda sark...

­­

Gan Jēkabpils pašvaldību, gan pilsētniekus kapos redzamais skats šokēja – no zemes izrautie kapu pieminekļi sakrauti kaudzē, bet sašķaidītās kapu apmales bija sasviestas kapu nostūrī. Tā kā nekādi darbi Brāļu kapos Jēkabpils pašvaldībā nebija ne saskaņoti, ne pieteikti, tad domes pārstāvji pieļāva, ka kapsētā uzdarbojušies vandaļi, vēsta Vidusdaugavas televīzija.

Tikai sazinoties ar Krievijas Federācijas vēstniecību Latvijā, noskaidrojies, ka minētos darbus veikusi vēstniecības nolīgta būvfirma, kas, pārkāpjot likumdošanu, darbus veikusi bez būvprojekta un pašvaldības izdotas atļaujas, turklāt, iepriekš pat neinformējot par plāniem veikt būvdarbus.

Latvijas un Krievijas Federācijas starpvalstu līgums paredz, ka Latvijas pusei padomju karavīru atdusas vietas ir jāuztur par saviem līdzekļiem, savukārt kapsētu rekonstrukcijas izmaksas sedz Krievijas Federācija. Pašlaik padomju Brāļu kapu rekonstrukcija notiekot visā Latvijā, informē Krievijas vēstniecība. Tomēr krievu puse par kapu rekonstrukcijas darbiem neinformē ne pašvaldības, ne vietējos iedzīvotājus. Tādējādi izriet, ka viņi, it kā veicot labu darbu – sakārtojot kapsētas, faktiski pārkāpj Latvijas likumdošanu.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka ar Krievijas vēstniecības svētību „klusi un nemanot” tiek atjaunoti arī Baltijā lielākie Brāļu kapi – padomju karavīru atdusas vieta Priekulē.

Šokē nesankcionēti būvdarbi kapos:

Elmārs Barkāns

­­