Sabiedrība
2010. gada 27. oktobris, 10:20

Vienotībai būs septiņas, ZZS - sešas ministrijas. VIDEO

Jauns.lv

Jaunās koalīcijas topošajā valdībā, ko veidos "Vienotība" un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), ZZS tiks atvēlētas sešas, bet "Vienotības" pārziņā būs septiņas ministrijas, to šodien pēc abu partiju pārstāvju tikšanās sacīja topošās valdības iespējamais vadītājs Valdis Dombrovskis (JL).

ZZS iegūs zemkopības, vides un reģionālās attīstības, izglītības un zinātnes, labklājības, satiksmes un veselības ministra amatus.

Savukārt "Vienotībai" būs finanšu, ārlietu, ekonomikas, aizsardzības, kultūras, iekšlietu un tieslietu ministra amati.

Pagaidām visi ministru amatu kandidāti netiek nosaukti, lai gan ir zināms, ka Vides un reģionālās attīstības ministriju varētu vadīt pašreizējais vides ministrs Raimonds Vējonis, Zemkopības ministriju turpinās vadīt Jānis Dūklavs.

Gan Dombrovskis, gan ZZS priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka visi ministru amata kandidāti tiks nosaukti tuvākajās dienās.

Dombrovskis paziņoja, ka "Vienotības" izvirzīto ministru amata kandidātus plānots apstiprināt rīt apvienības valdes sēdē un tad arī tas tikšot publiskots. Dombrovskis atzina, ka lielā mērā iespējamie kandidāti esot skaidri, bet pagaidām visus neminēs.

Dombrovskis atzina, ka iespējamais finanšu ministra amata kandidāts ir Andris Vilks (PS), par Saeimas priekšsēdētāju varētu kļūt partijas "Jaunais laiks" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa.

Jau ziņots, ka šodien Dombrovska vadībā notika apvienības "Vienotība" un ZZS tikšanās, lai turpinātu sarunas par koalīcijas veidošanu, kā arī amatu sadali topošajā valdībā un jaunajā Saeimā.

Iepriekš, pēc neoficiālas informācijas, ZZS piedāvāti zemkopības, satiksmes, izglītības un labklājības ministra amati, kā arī Vides un reģionālās attīstības ministrijas vadība. Savukārt "Vienotības" pārstāvji papildus Ministru prezidenta krēslam tiktu pie astoņiem ministru amatiem - veselības, kultūras, ārlietu, tieslietu, finanšu, ekonomikas, iekšlietu un aizsardzības ministra amata, kas tiktu apvienots ar Ministru prezidenta biedra amatu Latvijas prezidentūras Eiropas Savienībā sagatavošanai, un to, visticamāk, ieņemtu Artis Pabriks (SCP).

ZZS pārstāvji gan nebija pauduši lielu prieku par šo piedāvājumu.

Kā aģentūrai LETA atzina ZZS valdes loceklis Viesturs Silenieks, pēc šāda spēkā esoša piedāvājuma ZZS tiktu smagās, grūtās un nepopulārās ministrijas, savukārt "Vienotībai" - ietekmīgās, reprezentablās un populārās.

LETA jau ziņoja, ka pirmdien pēc "Vienotības" partijas "Sabiedrība citai politikai" ultimāta pretēji iepriekš solītajam tika nolemts koalīcijā neņemt nacionālo apvienību "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un koalīciju veidot tikai no divām partijām - "Vienotības" un ZZS, kurām jaunajā Saeimā kopā būs 55 deputātu mandāti. Pirms kāda laika tika pārtrauktas sarunas arī ar apvienību "Saskaņas centrs", kas nepiekrita "Vienotības" izvirzītajiem sadarbības nosacījumiem.

LETA