Brigmanis sievu par palīgu „atdod” citam deputātam
Politika
2010. gada 8. novembris, 09:25

Brigmanis sievu par palīgu „atdod” citam deputātam

Jauns.lv

Neskatoties uz kritiku un sodiem, dažu 10.Saeimas deputātu radinieki būs algoti deputātu palīgi un konsultanti arī parlamenta jaunajā sasaukumā.

Katram deputātam ir valsts algots palīgs un tā pienākums ir nodrošināt visus ar deputāta darbību saistītos organizatoriskos, tehniskos un konsultatīvos jautājumus, līdz ar to vairāki deputāti Saeimā par palīgiem algojuši radus, pat neskatoties uz to, ka par to ir kritizēti un sodīti. Taču parlamtāriešu pārliecība, ka tā drīkst, nav mainījusies arī jaunajā Saeimā, vēsta LNT raidījums "Top 10".

Lai likums būtu ievērots, bet lai arī sieva nezaudētu darbu Saeimā, risinājums rasts Augusta Brigmaņa (ZZS) sievai. Viņa kā palīgs pieņemts darbā citam deputātam no tās pašas partijas.

"Kāpēc ne? Es viņu nenodarbinu. Ja kāds cits deputāts to dara, tad tā ir viņa problēma, bet personīgi es - nē. Es vienmēr esmu uzskatījis, ka viņa man ir labākais palīgs. Cik es ilgi dzīvošu, tik es tā uzskatīšu un neviens mani nepiespiedīs domāt savādāk," skaidroja Brigmanis.

Domāt citādāk, pat sodīšana divreiz, nav piespiedusi arī šajā Saeimā ievēlēto Visvaldi Lāci (VL-TB/LNNK). Viņš visu pēdējo četru gadu garumā sava palīga amatā algojis meitu. Un negrasās atteikties no meitas palīdzības arī šajā Saeimā. Lācis nesekmīgi centies panākt likuma labojumus, lai radu nodarbināšana Saeimā būtu likumīga, jo uzticēšanās dēļ palīga amatam viespimērotākais var būt kāds no ģimenes.

Viņš nepiekrīt ekspertu kritikai, ka radu nodarbināšana ir liels simbols deputātu cinismam. "Nu nav ciniski, kāds tur cinisms? Par normālu algu un profesionāli atbilstošs cilvēks strādā deputāta labā. Pie tam politika ir ļoti intīma lieta. Es zinu, ka es esmu viens no tiem deputātiem, kur ļoti daudzi cilvēki pie manis vēršas un es neatsaku nevienam. Nāk īpatņi, dīvaiņi. Vēstules raksta. Ja es to varu apspriest ar radinieku - ar meitu, vienalga, ar māti vai dēlu, vai brāli, tas taču ir lieliski," uzskata deputāts, sakot, ka viņa meita jau pieņemta darbā 10.Saeimā.

Neviens no aptaujātajiem nupat Saeimā ievēlētajiem deputātiem, sola radiniekus nealgot un uzskata, ka tā jārīkojas arī citiem. Par mazāk nosodāmu rīcību jaunievēlētie deputāti uzskata, ja viņu ģimenes locekļiem darbs tiktu sagādāts pie kāda kolēģa frakcijā. "Tas būtu iespējams un es domāju, ja attiecīgā persona ir kvalificēta, tas būtu pareizi, jo nevar jau tāpēc vien, ka tu esi radinieks kādam deputātam vispār vairs nepieļaut pie darbiem," sacīja deputāte Rasma Kārkliņa ("Vienotība").

Jau ziņots, ka visvairāk tehnisko darbinieku - astoņi - jaunajā Saeimā būs apvienības "Vienotība" frakcijai, kas ar 33 deputātiem šajā parlamentā ir vislielākā, aģentūra LETA uzzināja jaunās Saeimas pirmajā prezidija sēdē.

"Vienotības" frakcijai būs seši konsultanti, viens vecākais konsultants un viens tehniskais sekretārs. Šo darbinieku kopējais darba algas fonds mēnesī paredzēts 5757 latus liels.

Apvienībai "Saskaņas centrs", kura ieguvusi 29 deputātu mandātus, būs par vienu konsultantu mazāk, līdz ar to septiņiem darbiniekiem paredzēts mazāks algas fonds - 5029 lati.

Zaļo un zemnieku savienības frakcijai, kurā ir 22 deputāti, paredzēti seši darbinieki - četri konsultanti, viens vecākais konsultants un viens tehniskais sekretārs. Šo darbinieku kopējais darba algas fonds mēnesī paredzēts 4301 latu liels.

Apvienību "Par labu Latviju" un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK frakcijām, kurās katrā būs astoņi deputāti, paredzēts pa trim tehniskajiem darbiniekiem - viens konsultants, viens vecākais konsultants un viens tehniskais sekretārs. Katras frakcijas darbiniekiem atalgojuma fonds paredzēts 2117 latu liels.

Līdz ar to visu frakciju tehniskajiem darbiniekiem darba algas fonds mēnesī būs 19 321 lats, bet gadā - 231 852 lati, liecina aģentūras LETA aprēķini.

LETA jau ziņoja, ka šodien uz pirmo sēdi sanāca 10.Saeima. Parlaments deputātu pilnvaras apstiprināja 98 deputātiem, jo divi nebija ieradušies. Tika ievēlēts Saeimas prezidijs, kas sanāca uz pirmo sēdi.

LETA/Foto:LETA