Sabiedrība
2011. gada 19. janvāris, 10:48

Rubika partija pieprasa revidēt Kara muzeja ekspozīciju

Jauns.lv

Latvijas Sociālistiskā partija (LSP) pieprasījusi Latvijas Kara muzejam aizvākt no ekspozīcijas 1998.gadā sociālistu rīkota mītiņa fotogrāfiju parakstu un atvainoties par "informācijas melīgo saturu", pretējā gadījumā draudot ar tiesu darbiem.

Par to trešdien vēsta "Latvijas Avīze". Vēstuli Kara muzejam parakstījis LSP priekšsēdētājs un Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Alfrēds Rubiks. Viņa vadītās partijas dusmas izraisījušas fotogrāfijas un anotācija 1999.gadā iekārtotajā ekspozīcijā muzeja 4.stāvā. Runa ir par 1998.gada notikumiem, kad, Latvijai gatavojoties iestāties NATO, tika sarīkoti vairāki krievvalodīgo masu pasākumi. Tai skaitā maijā Vērmanes dārzā LSP bija organizējusi krievu skolu jauniešu mītiņu, lai protestētu pret Saeimā ierosinātajiem grozījumiem likumā, kas paredzēja latviešu valodu kā mācību valodu visās Latvijas augstskolās. Avīze norāda, ka mītiņš izvērtās skaļā un agresīvā pasākumā, kura dalībnieki gan pieprasīja krievu valodai otrās valsts valodas statusu, gan pauda savu nepatiku pret latviešu valodas mācīšanu. Ekspozīcijā redzamas vairākas sociālistiem acīmredzot netīkamas fotogrāfijas no šī mītiņa, un anotācija vēsta: "Latvijas Sociālistiskās partijas jaunatnes grupas organizētais mītiņš pret latviešu valodu. Rīga, Vērmanes dārzs. 1998. gada 14. maijs."

LSP vēstulē pieprasīts aizvākt "nepamatotos norādījumus uz LSP", sniegt paskaidrojumus, kā arī oficiāli atvainoties partijai "sakarā ar publiski paustu nepatiesu viedokli par LSP politiku starpnacionālo attiecību jomā Latvijā".

"Šo prasību neizpildīšanas gadījumā atstājam sev tiesības vērsties tiesā, lai atjaunotu patiesību un saņemtu kompensāciju par LSP politiskās reputācijas graušanu," uzsvērts vēstulē. Partija uzsver, ka tā nekad nav organizējusi mītiņus pret latviešu valodu un ekspozīcijā attēloto notikumu laikā LSP savas jaunatnes organizācijas vispār neesot bijis. Tāpēc "nekādi pasākumi, kurus organizēja "jaunatnes grupa", nevarēja notikt". Fotogrāfijās redzamā simbolika tāpat neattiecoties uz LSP un nevienā no fotogrāfijām neesot šīs partijas biedru.

Avīze gan norāda - 1998.gadā Rīgas domē iesniegtais lūgums par mītiņa rīkošanu ir rakstīts uz "Politiskās organizācijas Latvijas Sociālistiskā partija" veidlapas un iesniegumā sacīts, ka atbildīgais par pasākumu Vērmanes dārzā ir Jānis Treikals - LSP biedrs, toreizējais Rīgas domnieks. Tāpat tā brīža latviešu un krievu presē teikts, ka mītiņā lielākoties uzstājās un to vadīja "LSP jauniešu grupa", ka oratoru un plakātu turētāju vidū bija agresīvi jaunieši, kuru jaku piedurknes rotāja nacionālboļševiku simbolika - sarkans apsējs ar sirpi un āmuru baltā laukā.

Laikraksts min, ka Latvijas vēsturē līdz šim par līdzīgiem gadījumiem, kad politiska partija ultimatīvā tonī pieprasa valsts muzejam mainīt tai netīkamu ekspozīciju. Savukārt Kara muzeja direktore Aija Fleija uzsver, ka nekas ekspozīcijā netiks mainīts. "Aizsūtīsim arī kopijas no avīžrakstiem un palūgsim, lai Alfrēds Rubiks dalās ar mums savos atmiņu stāstos, jo arī tie taču var noderēt Kara muzeja arhīvam," par plānoto atbildi stāsta Fleija.

Rubika vadītā LSP ietilpst partiju apvienībā "Saskaņas centrs", kas salīdzinoši plaši arī pārstāvēta gan Saeimā, gan Rīgas domē.

LETA