Zināms, kas izraisīja traģēdiju zemnieku saimniecībā "Makleri"
Traģiskajā negadījumā Jaunbērzes pagastā noplūdis metāns, amonjaka emisija un sērūdeņradis.
112
2016. gada 22. jūlijs, 15:59

Zināms, kas izraisīja traģēdiju zemnieku saimniecībā "Makleri"

Jauns.lv

Negadījums Jaunbērzes zemnieku saimniecībā "Makleri" noticis kūtsmēslu-šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ, pastāstīja Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Jolanta Ližus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Avārijas rezultātā noplūduši kūtsmēsli, kas nelielā apjomā izplūduši arī piegulošajā teritorijā. Patlaban noplūde ir lokalizēta uz izlijušie kūtsmēsli tiek atsūknēti.

Apjomu, kādā notikusi noplūde, Ližus nevarēja pateikt, taču viņa pieļauj, ka būtisks kaitējums videi nav nodarīts.

Vides inspektors no notikuma vietas ziņojis, ka avārijā vainojams pārsūknēšanas vada pretvārsts. Ja pretvārsts tiks salabots, tad nekādas noplūdes vidē vairs nav iespējamas.

Noplūdis metāns, amonjaka emisija un sērūdeņradis/

Viņa stāstīja, ka gāzes noplūde notika, jo sabojājās pretvārsts uz vada, pa kuru no mēslu starpkrātuves pārsūknē šķidrmēslus. Kūtsmēsliem atrodoties slēgtā telpā, tajā veidojoties dažādas gāzes, no kurām galvenās ir metāns, amonjaka emisijas un sērūdeņradis.

Ližus skaidroja, ka būtisks kaitējums videi negadījumā nav nodarīts. "Noplūde notika novietnes teritorijā un tikai nedaudz noplūda arī ārpus teritorijas novadgrāvī. Aizbīdnis tika aizvērts ciet un būtisks kaitējums videi nav nodarīts. Izplūde ir lokalizēta un no novadgrāvja arī, ja tur neliela noplūde ir, tas ir kūtsmēslu un ūdens maisījums, kas šobrīd tiek atsūknēts," pavēstīja Ližus. Viņa piebilda, ka nav iespējams pateikt, cik liels apjoms kūtsmēslu noplūda.

Jautāta par tehnikas sabojāšanās iemesliem, Ližus norādīja, ka tehniskas ekspertīzes VVD neveic, bet jebkura tehnika var sabojāties, tādējādi tā, visticamāk, nav cilvēku neizdarība.

LETA/BNS/Foto: Edijs Pālens/LETA