Sabiedrība
2011. gada 10. februāris, 17:23

Tiesu darbinieki apsver iespēju dibināt arodbiedrību

Jauns.lv

Kā sacīja Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas tiesneša palīgs Jānis Jaksons, par to, vai dibināt arodbiedrību, paredzēts runāt tikšanās laikā svētdien, 13.februārī, kad kopā paredzējuši pulcēties Rīgai tuvāko tiesu darbinieki. Tāpat patlaban tiek apsvērtas iespējas Latvijas reģionu tiesu darbiniekus apspriedei piesaistīt ar videokonferences starpniecību, atzīmēja Jaksons.

Kā ziņots, janvārī vairāk nekā 20 Latvijas rajonu (pilsētu) tiesu un zemesgrāmatu nodaļu darbinieki nosūtīja vēstules valsts augstākajām amatpersonām - Valsts prezidentam Valdim Zatleram, Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un tieslietu ministram Aigaram Štokenbergam (V), kā arī Tiesu administrācijai (TA), prasot novērst tiesību normu neievērošanu un nodrošināt vienlīdzības principa ievērošanu atalgojumu noteikšanā.

Viņi aicināja amatpersonas iesniegt tiesu darbiniekiem konkrētus konstruktīvus risinājumus un priekšlikumus līdz 2011.gada 1.martam, norādot, ka gadījumā, ja vēstule tiks ignorēta un lūgumi netiks izskatīti un apmierināti, vairāku tiesu darbinieki apvienosies un solidāri rīkos streiku, tādā veidā izrādot savu nostāju pret nevienlīdzīgu attieksmi tiesu darbinieku atlīdzības noteikšanā.

Jaksnons pieļāva, ka arodbiedrība arī varētu uzņemties plānotā streika pieteikšanu un rīkošanu, jo atsevišķiem darbiniekiem streika pieteikšana esot nedaudz sarežģītāka. Patlaban tiesu darbinieki vēl nav pieņēmuši galīgo lēmumu par to, vai viņi streikos.

Jaksons norādīja, ka tikšanās laikā paredzēts runāt arī par citiem aktuāliem jautājumiem, tostarp kritērijiem tiesu darbinieku novērtēšanai, jo pēc atklātās vēstules izsūtīšanas augstākajām valsts amatpersonām šā gada janvārī no Tiesu administrācijas (TA) saņemts aicinājums līdzdarboties tiesu darbinieku novērtēšanas kritēriju izstrādē.

Tieši vienotu novērtēšanas kritēriju trūkumu tiesu darbinieki iepriekš norādīja kā vienu no problēmām, uz ko atklātajā vēstulē tika vērsta valsts augstāko amatpersonu uzmanība. Uz TA tiesu darbinieki aicināti pirmdien, 14.februārī, un tikšanās laikā svētdien paredzēts spriest par to, kā darbinieki būtu jāvērtē, kas vērtēšanā ņemams vērā u.c., informēja Jaksons.

Kā aģentūrai LETA ar savas preses pārstāves Ingas Salenieces starpniecību iepriekš darīja zināmu tieslietu ministrs Štokenbergs, patlaban vienīgais veids tiesu darbinieku algu celšanai ir grozījumi valsts budžetā. Šādi grozījumi tiek gatavoti, bet ātrākais to iespējamais spēkā stāšanās datums varētu būt šā gada 1.jūnijs.

Neko konkrētāk par šiem iespējamajiem grozījumiem Saleniece pastāstīt nevarēja, vien norādīja, ka ministrijas speciālisti pie tiem strādā un tiek izvērtētas dažādas iespējas, kur varētu ņemt līdzekļus tiesu darbinieku algu paaugstināšanai.

Atšķirībā no daudzu citu valsts institūciju pārstāvjiem tiesu darbiniekiem šogad alga jau tikusi palielināta par 20 latiem. Tieslietu ministrija atzīst, ka tas nav liels pielikums, taču jau laikus tika prognozēts, ka šogad gaidāms cenu pieaugums, tāpēc ar šo nelielo algas pielikumu vismaz tiek kompensēta inflācija.

Tāpat Štokenbergs esot devis uzdevumu TA izstrādāt metodiku, kā veikt tiesu darbinieku kvalifikācijas un darba pieredzes novērtējumu, lai turpmāk algas pielikumu varētu veikt proporcionāli darba kvalitātei.

LETA