Sabiedrība
2011. gada 13. februāris, 07:26

Par kibernoziedznieku upuriem kļuvuši mobilo tālruņu īpašnieki

Jauns.lv

Salīdzinoši bieži janvārī par kibernoziedznieku upuriem kļuvuši mobilo tālruņu īpašnieki, liecina datu drošības kompānijas "Kaspersky Lab" apkopotā informācija.

Piemēram, vairākās tīmekļa vietnēs lietotājiem tika piedāvāta iespēja atjaunināt populāro pārlūku "Internet Explorer", bet "instalācijas" procesu negaidīti pārtrauca nepieciešamība "aktivizēt" programmatūru ar īsziņu, kas jānosūta uz paaugstinātas maksas numuru. Apmaiņā pret septiņiem eiro (4,8 latiem), kas tika iztērēti īsziņai, lietotājs saņēma saiti uz oficiālo resursu, no kura "Internet Explorer 8" tiek izplatīts bez maksas.

Iedzīvoties, izmantojot īsziņas, mēģinājuši arī krāpnieki, kas izmantoja "Kaspersky Lab" produktus. Proti, tīmekļa vietnē, kuras nosaukums atšķīrās no "kaspersky.ru" tikai ar vienu burtu, lietotājiem tika piedāvāts lejupielādēt "Jaungada dāvanu" - bezmaksas "Kaspersky Internet Security 2011". Dāvanas vietā sistēmā nonāca kaitīga programmatūra, kas restartēja datoru un pēc tam "laimīgajam ieguvējam" parādīja paziņojumu, ka viņš laimējis tālruni "Samsung Galaxy S". Lai saņemtu balvu, bija jānosūta īsziņa, kas bija maksas pakalpojums.

Izmantojot īsziņas, kurās bija saites uz virtuālajām apsveikuma kartītēm, tika izplatīts arī trojāns. Pēc instalācijas attiecīgajā ierīcē trojāns nosūta īsziņas uz diviem numuriem. Abu īsziņu sūtīšana neko nemaksā, bet ar to palīdzību tiek pārskaitīta nauda - pirmā īsziņa norāda summu, kas tiks pārskaitīta no inficētā tālruņa konta, un satur numuru, kuram tā tiks pārskaitīta. Otrā īsziņa apstiprina šo pārskaitījumu. Parasti summa ir aptuveni pieci eiro (3,49 lati).

Kā piebilst "Kaspersky Lab", līdzīga krāpšanās fiksēta pirms pāris gadiem Indonēzijā.

Saskaņā ar uzņēmuma speciālistu sagatavoto vīrusu aktivitātes ikmēneša apskatu 2011.gada janvārī bija raksturīgs ļaundaru izmantoto krāpšanas shēmu skaita pieaugums, tostarp aktualitāti nav zaudējuši decembrī popularitāti ieguvušie uzbrukumi, izmantojot sociālo tīklu "Twitter". Aiz saitēm, kas saīsinātas kā "goo.gl", slēpās viltus antivīrusi, kas ierosināja lietotājam samaksāt par "atklāto" kaitīgo programmatūru aizvākšanu.

LETA