Jauni fakti Jaunbērzes traģēdijā: smagi cietušais vīrietis varonīgi mēģinājis glābt pārējos
Abu cietušo bērnu veselības stāvoklis uzlabojas, bet psiholoģiski ir ļoti smagi, jo viņu acu priekšā nomira mamma.
Sabiedrība
2016. gada 26. jūlijs, 12:38

Jauni fakti Jaunbērzes traģēdijā: smagi cietušais vīrietis varonīgi mēģinājis glābt pārējos

Jauns.lv

Pagājušās nedēļas piektdienā Dobeles novada Jaunbērzes pagastā notikušajā nelaimē cietušais vīrietis, kurš patlaban smagā stāvoklī bez samaņas tiek ārstēts slimnīcā, pēc bērna lūguma steidzies glābt pārējos, taču šie centieni izrādījušies nesekmīgi, šodien vēsta "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Apkopojot dažādu avotu sniegto informāciju, laikraksts rekonstruējis iespējamo notikumu secību traģēdijas dienā. "Vispirms fermas darbiniece starpkrātuves piebūvē uz nepareizo pusi pagrieza mēslu vada krānu vai varbūt pagrieza ne to krānu, taču rezultātā caurule aizsērēja. Viņa pasauca palīgā vēl divus strādniekus. Tie gājuši talkā likvidēt korķi. Laikam nav sanācis vai arī tajā brīdī mēslu un gāzes maisījums jau sāka šļākties pa atbrīvoto savienojumu spraugām."

Strādnieki zvanījuši saimniekam uz Rīgu, kurš savukārt pārzvanījis savam tēvam - iepriekšējam saimniekam -, un tā arī iepriekšējais saimnieks atsteidzies uz būceni. Pa to laiku indīgā gāze ar kārtīgu spiedienu piepildījusi telpu. Ventilācija piebūvē neesot bijusi ierīkota. Mirstošie cilvēki mēģinājuši pakliegt pēc palīdzības, līdz nelaimi pamanījuši bērni, kas bijuši līdzi vecākiem un uzturējušies turpat netālu.

"Puika meties uz turpat blakus esošo galdniecību pēc palīdzības. Kaimiņš vēl kaut kā izvilcis laukā no būceņa sievieti, taču viņa, tāpat kā pārējie, jau bija mirusi. Savukārt viņš pats tagad slimnīcā cīnās par dzīvību un veselību. Izredzes neesot spožas. Abu bērnu stāvoklis fiziski šobrīd ir labāks, taču psiholoģiski viņu trauma ir briesmīga. Mamma nomira faktiski viņu acupriekšā," raksta NRA.

Kā ziņots, piektdien, 22.jūlijā, Dobeles novada Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā "Makleri" remontdarbu laikā no tvertnes noplūda indīgi izgarojumi, kā rezultātā gāja bojā četri cilvēki - trīs vīrieši un viena sieviete, bet vēl trīs - divi bērni un viens vīrietis - cieta un tika nogādāti slimnīcā.

Negadījums notika, visticamāk, kūtsmēslu-šķidrmēslu pārsūknēšanas vada avārijas dēļ. Kā pastāstīja Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvaldes direktora vietniece Jolanta Ližus, avārijas rezultātā noplūda kūtsmēsli, kas nelielā apjomā izplūda arī piegulošajā teritorijā.

Vides inspektors no notikuma vietas ziņoja, ka avārijā vainojams pārsūknēšanas vada pretvārsts.

LETA/Foto: Kristīne Miļūna/LETA