Sabiedrība
2011. gada 6. marts, 20:49

Maksātnespējas administratori grib atbrīvoties no valsts uzraudzības

Jauns.lv

Maksātnespējas administratori grib atbrīvoties no valsts uzraudzības, ziņo TV3 raidījums "Nekā Personīga". Tieslietu ministrija esot satraukusies, ka banku un administratoru spēcīgais lobijs šādas izmaiņas varētu arī panākt. Tas nozīmētu, ka cilvēki, kuri tiek iecelti par grūtībās nonākušu uzņēmumu mantas saimniekiem, ar to varēs rīkoties kā vien vēlas, jo uzraugi būs paša amata brāļi.

"Nekā Personīga" rīcībā ir nonācis Siguldas tiesas lēmums. Tajā uzskatāmi atklājas administratoru darba virtuves puse. Jurists Ivars Kronis tika iecelts par administratoru kādam nelielam uzņēmumam. Tā parāda summa bija 30 700 latu. Tiesības no firmas piedzīt pašu mazāko parādu no "Lattelekom" pārpircis kāds Mihails Sudakovs, šādi viņš ieguva tiesības sasaukt kreditoru sapulci.

Sapulci sasauc dienu pirms Līgo svētkiem tālu no firmas adreses - Liepājā.

Sapulcē piedalās Kronis, sapulces protokolisti un Sudakova atsūtīts pārstāvis, kurš vienpersoniski nobalso - administratoram Kronim pienākas lauvas tiesa no visas piedzenamās parādnieka summas - 30%.

Siguldas tiesa nolēma, ka Kronis ļaunprātīgi izmantojis savas pilnvaras, lai iegūtu neadekvāti lielu samaksu. Trešdien Maksātnespējas administrācija nosūtīja lūgumu administratoru sabiedriskajai organizācijai Kronim atņemt sertifikātu.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) uzskata, ka pašiem administratoriem vajadzētu uz sevi paraudzīties objektīvāk un, viņaprāt, šajā gadījumā vajadzētu lemt par sertifikāta atņemšanu šādam administratoram.

Administratorus uzrauga valsts, bet sertifikātus izsniedz un atņem viņu pašu veidota biedrība. Jau šobrīd valsts uzraudzība ir tikai daļēja. Ja kāds administrators strādā negodīgi, valsts var tikai lūgt biedrību sertifikātu atņemt. Pagājušogad šādi sodīti četri, bet vienu sodam nolemto biedrība pažēloja. Nu administratoru asociācija grib pavisam atbrīvoties no valsts uzraudzības un to pārņemt savās rokās.

Lai panāktu savu, vēl pirms vēlēšanām administratori meklēja politisko aizmuguri un slēdza īpašu līgumu ar apvienību "Par Labu Latviju". Palikuši bez stiprā politiskā pleca nu administratori meklē jaunu lobiju. Šonedēļ Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā notika sanāksme, kurā piedalījās uzņēmēji, banku lobiji, advokāti un ietekmīgi maksātnespējas administratori. Viņi ir pārliecināti, ka paši varēšot izķert negodīgos kolēģus un valsts no tā tikai iegūs, ziņo "Nekā personīga".

Tieslietu ministrs ir sašutis par šādu rīcību un uzskata, ka iniciatīva ļaut administratoriem pilnīgu rīcības brīvību, pirmkārt, vissāpīgāk sitīs pa pašiem uzņēmējiem. Tādā gadījumā pret negodīgiem administratoriem viņus neviens neaizstāvēs.

LETA