Visā pasaulē piemin Tibetas brīvību. Latvija tikmēr tiekas ar Ķīnas ministru
Politika
2011. gada 10. marts, 12:30

Visā pasaulē piemin Tibetas brīvību. Latvija tikmēr tiekas ar Ķīnas ministru

Jauns.lv

Dienā, kad visā pasaulē ar demonstrācijām un protesta akcijām iestājas par Tibetas brīvību, Latvijas prezidents un premjers tiekas ar Ķīnas kompartijas ministru.

Tibetas brīvības aizstāvji pret to protestē un 10. martā pulksten 18.00 piketēs pie Ministru kabineta ēkas.

10. marts Tibetai ir sāpīga atceres diena par pazaudēto brīvību, bet Ķīnas Tautas Republikai (ĶTR) tas ir kā dadzis acī. 1959. gada 10. martā Ķīna apspieda Nacionālo sacelšanos okupētajā Tibetā. Arī pirms trim gadiem, 2008. gada 10. martā, ĶTR armija vardarbīgi apspieda protestus Tibetā, bija simtiem upuru.

Ķīna Latvijā iesūta emisāru protestu apspiešanai?

Šajā dienā ĶTR valdība un partija īpaši pastiprina ideoloģisko propagandu, nosūtot emisārus uz valstīm, kur ir paredzamas asas protesta akcijas pret ĶTR politiku. Pastāv iespēja, ka ĶTR Komunistiskās partijas ministrs Vans Dzjažujs, kurš ceturtdien, 10. martā, ieradās Rīgā ir speciāli „novirzīts” uz Eiropu, lai šeit mazinātu interesi par Tibetu. Dzjažuja ārvalstu vizīšu tūres maršruts ir visnotaļ dīvains – pēc vairāku Āfrikas valstu apmeklēšanas viņš atpakaļ uz Ķīnu dodas ar līkumu – cauri Latvijai. Domājams, ka viņa apstāšanās Eiropā nav nejauša. Viņa primārais uzdevums nav vis ekonomisko saišu veicināšana ar Latviju, kā tas tiek uzsvērts oficiālajos paziņojumos, bet gan mazināt protestus pret ĶTR politiku Eiropas Savienības valstīs.

Dīvaini tikai šķiet, ka viņa maršrutā iekļuvusi Latvija – viena no tām ES valstīm, kur par Tibetas neatkarību iestājas visnotaļ kusli. Pastāv iespējamība, ka neviena cita ES valsts ĶTR valstsvīru oficiālā vizītē savā teritorijā nevēlējās redzēt un tādēļ viņam nācās izvēlēties Latviju, kuras vadītāji, iespējams, par 10. marta saistību ar Tibetu pat nenojauš.

Tibetas aizstāvji Latvijā neklusē

Biedrības „Latvija Tibetai” pārstāvji izplatījuši paziņojumu, kurā atgādina par Tibetas okupāciju un par tās neatkarību aicina iestāties arī Latvijas pilsoņus. Biedrības valdes loceklis un Rīgas domes deputāts Jānis Mārtiņš Skuja saka: „Tā kā Ķīnas valdība Tibetā turpina savas brutālās represijas, mēs aicinām brīvo valstu vadītājus ieņemt jaunu, drosmīgu un koordinētu nostāju, lai varētu palīdzēt nodrošināt tibetiešu tautai taisnīgu un godīgu tās situācijas risinājumu.”

Pēc viņa domām ne Latvijas augstākās amatpersonas, ne viņu padomnieki 10. marta saistību ar Tibetu pat nezina un tāpēc „bez problēmām” piekrituši audiencē pieņemt vienu no Ķīnas ietekmīgākajiem ideologiem. Tomēr šī audience nebūs tikai rozēm kaisīta.

10. martā pulksten 18.00, kad Dzjažujs viesosies pie premjera Valda Dombrovska, pie valdības ēkas protestu paredzējuši izteikt vairāki Tibetas neatkarības aizstāvji ar Tibetas karogiem rokās. Savukārt ap pulksten 19.00 biedrības „Latvija Tibetai” pārstāvji tiksies sanāksmē, lai spriestu par tikšanos ar Tibetas garīgo līderi Dalailamu, kurš rudenī viesosies Tallinā.

Latvijas valstsvīri aizmirst vēsturi

Skuja kasjauns.lv teica: „Iespējams, ka Ķīnas kompartijas ministra vizīte Rīgā ir sakritība, bet pastāv varbūtība, ka tā notiek apzināti, lai mazinātu Tibetas neatkarības piekritēju aktivitātes. Mūsu valdība un prezidents ir mīkstčaulīgi attiecībā uz Tibetas jautājumu. Domājas, ka, ja Dalailama viesotos Latvijā, tad mūsu varasvīri pēkšņi būtu apslimuši vai devušies komandējumā, lai tik nebūtu jātiekas ar Dalailamu.

Nesen mēs vēl raudājām, ka neviens nedzird latviešu prasības pēc neatkarību. Tagad mēs negribam dzirdēt okupētas zemes saucienus pēc brīvības. Rīgā vispār tas nav iespējams, jo te pie varas ir „Saskaņas centrs”, kurš ir noslēdzis sadarbības līgumu ar Ķīnas komunistisko partiju.”

Skujam piebilst vēl viens biedrības „Latvija Tibetai” pārstāvis Jānis Ziemelis: „Skumji, ka mēs tik ātri aizmirstam vēsturi, ka arī mēs kādreiz bijām okupēti. Tibetiešiem 10. marts ir sāpīga piemiņas diena, bet Latvija jau vēlas draudzēties tikai ar politikā ietekmīgām valstīm, aizmirstot principus. Par „sīkām zemītēm” mums nav interese.”

Latvija kā Āfrikas turnejas noslēgums

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka 10. un 11. martā Latvijā oficiālā vizītē pēc premjera Valda Dombrovska uzaicinājuma ieradies viens no Ķīnas kompartijas ideologiem – Vans Dzjažujs, Ķīnas kompartijas ministrs parijas Starptautisko sakaru departamenta vadītājs. Viņš Latvijā tiksies prezidentu Valdi Zatleru, premjeru Valdi Dombrovski, kā arī Ventspils domes un brīvostas vadību.

Dzjažujs ar Latvijas apmeklējumu noslēgs savu Āfrikas tūri, kuras laikā vēl apmeklēja Burundi, Malavi, Libēriju un Gvineju.

Elmārs Barkāns/Foto: Bulls Press