Liepājnieku aizskar baņķiera salīdzinājums, ka pensijas ir „svētā govs”
Sabiedrība
2011. gada 18. marts, 08:30

Liepājnieku aizskar baņķiera salīdzinājums, ka pensijas ir „svētā govs”

Jauns.lv

Liepājas pensionārs Ernests Puļķis vērsies pie jaunā tiesībsarga, jo jūtas apvainots, ka baņķieris Ģirts Rungainis viņu nosaucis par svēto govi, ar to saprotot pensiju samazināšanu.

Tiesībsarga birojā apliecināja, ka šāds iesniegums ir saņemts un tas tiks izskatīts mēneša laikā. Birojs var pieņemt lēmumu par lietas ierosināšanu vai atteikšanu, norādot, ka šis jautājums nav tiesībsarga kompetencē, pastāstīja biroja pārstāve Monta Tīģere.

Vēstuli trešdien izplatīja Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) 8.kongresa laikā. Tajā sacīts, ka liepājniekam ir 57 gadu darba stāžs, viņš ir karojis un savulaik nonācis arī koncentrācijas nometnē, kā arī bijis barikādēs un cīnījies par Latvijas neatkarības atgūšanu.

“Par to, ka jaunā paaudze neprot strādāt brīvā Latvijā, mums, veciem cilvēkiem, būs jāsamazina tā niecīgā pensija neatkarīgi no tā, no kā viņa aprēķināta. Pensija ir neaizskarama, un tādiem cilvēkiem kā Rungainis un viņam līdzīgiem – rokas nost no pensijām,” rakstīts vēstulē jaunajam tiesībsargam Jansonam.

Pensionārs no Liepājas rosina izveidot sociālo fondu, kurā cilvēki, kas privatizējuši savulaik valsts īpašumus – rūpnīcas, zemi - un nopelnījuši miljonus, tagad ar tiem dalītos. Tas būtu humāni un taisnīgi pret Latvijas iedzīvotājiem, uzskata Puļķis.

Savukārt pret Rungaiņa izteikumiem, viņaprāt, vajadzētu sākt parakstu vākšanu, lai vērstos Satversmes tiesā par naida kurināšanu. No Rungaiņa, viņaprāt, jāpiedzen simts latu par katru parakstu.

LPF līdere Aina Verze sacīja, ka šai vēstulei līdzīgu esot ļoti daudz, tā ilustrējot pensionāru noskaņojumu. “Tas ir pensionāru sāpju kliedziens,” uzsvēra Verze. LPF vēl nav vērsusies pie tiesībsarga oficiāli, jo “viņam vispirms jāiesildās”. Federācija vērošot, kāda būs Jansona reakcija un darbība amatā.

Tomēr LPF kongresā tika skaidri pateikts, ka baņķieru izteikumi par pensiju samazināšanu, viņuprāt, pārkāpj Satversmes 95.pantu, kas noteic, ka valsts aizsargā cilvēka godu un cieņu.

Tiesībsargs Jansons ceturtdien Saeimā nodeva svinīgo zvērestu un piektdien, 18.martā, būs viņa pirmā darbdiena.

BNS/Foto: AFP/LETA