Valsts pieprasa, lai māmiņas atdod bērnu pabalstus
Sabiedrība
2011. gada 28. marts, 15:30

Valsts pieprasa, lai māmiņas atdod bērnu pabalstus

Jauns.lv

Vairākiem vecākiem pēc gada valsts liek atmaksāt iespaidīgas naudas summas - pusi no saņemtajiem bērnu pabalstiem. Māmiņas Alla un Santa ir sašutušas par šādu rīcību un ir vērsušās tiesā.

­­

2009. gada 1. jūlijā stājās spēkā likuma grozījumi, kuri paredzēja, ka strādājošiem vecākiem turpmāk maksās tikai pusi bērnu kopšanas pabalsta. Tomēr likumā bija paredzēta iespēja, lai šo pabalstu strādājošie vecāki varētu saņemt arī pilnā apjomā. Ja vecāks mēnesī vismaz vienu dienu devās bērna kopšanas atvaļinājumā, tad nākamajā mēnesī viņam pabalstu izmaksāja pilnā apjomā.

LTV raidījums „DeFacto” sarunājas ar divām māmiņām – Allu Babkinu un Santu (vārds mainīts), kuras izmantoja šo iespēju. Jauno māmiņu vīri, mēnesī vienu dienu aizejot bērnu kopšanas atvaļinājumā, nodrošināja to, ka vecāki bērnu pabalstu saņēma pilnā apjomā. Tikmēr pašas māmiņas audzināja bērnus.

Tagad Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) māmiņām pieprasa atmaksāt pusi no saņemtā pabalsta. Viņas ar to nav apmierinātas un vērsušās tiesā. Viņas nejūtas vainīgas par likumu rakstītāju pieļautajām kļūdām un nesaprot, kāpēc VSAA viņas sauc par krāpniecēm un „shēmotājām”. Māmiņas ir pārliecinātas, ka viņu bērni nav sliktāki, ne labāki par tiem, kad dzimuši pirms 2009. gada 1. jūlija.

Valsts no vecākiem mēģina piedzīt it kā pārmaksātos bērnu pabalstus. LTV Panorāmas video

Elmārs Barkāns

­­

Tēmas