Zatleru nepārvēlēs. „Vienotības” politiķi paši grib šo amatu
Politika

Zatleru nepārvēlēs. „Vienotības” politiķi paši grib šo amatu

Jauns.lv

Premjera bijusī preses sekretāre Līga Krapāne pieļauj, ka Valdis Zatlers netiks pārvēlēts prezidenta amatā, un norāda, ka apvienībā "Vienotība" esošajiem dažiem politiķiem ir ambīcijas nokļūt šajā amatā.

Zatleru nepārvēlēs. „Vienotības” politiķi paši gri...
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, viņa toreizējā preses sekretāre Līga Krapāne, Ministru prezidenta biroja vadītāja Olita Augustovska un partijas "Jaunais laiks" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirms valdošās koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes 2009. gadā.
Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, viņa toreizējā preses sekretāre Līga Krapāne, Ministru prezidenta biroja vadītāja Olita Augustovska un partijas "Jaunais laiks" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirms valdošās koalīcijas partiju sadarbības padomes sēdes 2009. gadā.

"Lai kā es kā cilvēks pati personīgi domātu, ka viņš [Zatlers] šoreiz atšķirībā no pirmās reizes ir pelnījis palikt amatā, visticamāk, ka nepaliks," sarunā ar žurnālu "Ir" paudusi premjerministra bijusī preses sekretāre.

Pretēji dzirdētajiem pieņēmumiem, ka Zatlers droši vien tiktu ievēlēts atkārtoti, ja būtu vienīgais kandidāts, viņa uzskata, ka varētu notikt līdzīgi kā pērn ar ģenerālprokuroru Jāni Maizīti, kuram slēgtajā balsošanā ar biļeteniem nepietika balsu. Pēc tam īstais kandidāts parādītos neilgi pirms otrās vēlēšanu kārtas.

"Es neizslēdzu, ka tas īstais varētu būt arī kāds no politiķiem, kuri pašlaik jau ir politikā," atzinusi Krapāne.

Lai gan "Vienotība" ir paziņojusi par atbalstu Zatleram, Krapāne pavēstījusi, ka par visiem deputātiem nebūtu pārliecināta.

"Viena lieta ir tā, ko saka Brigmanis, – manai frakcijai balsu nepietiek, kā minimums pieci man ir nost. Nu to viņš ir pateicis. Un pilnīgi cita lieta, ko saka "Vienotība".. Es par visiem neesmu pārliecināta, pilnīgi noteikti," atklājusi Krapāne.

Atbildot uz jautājumu, vai iemesls ir dažu ambīcijas pašiem tikt augstākajā amatā, viņa lūdza neminēt konkrētus vārdus.

"Saki, ka ir politiķi no esošajiem, kuriem noteikti ir ambīcijas.. Bet tad ir jautājums par nākamās valdības modeli. Visticamāk, ka tas modelis tad ir ar "Saskaņu"... Nevis visticamāk, bet acīmredzot," paudusi bijusī premjera pārstāve, atzīstot, ka tas varētu arī nozīmēt "Vienotības" galu.

Viņa arī skeptiski izsakās par "Vienotības" spēju izveidot vienu partiju.

"Pašlaik ir tā kā mērķis iet uz vienotu partiju, bet tās komandas, kuras lemj, ir un paliek, teiksim tā, diezgan separātas katra savā mazajā šūnā – SCP, JL un PS. Kopējās valdes ir formāls, oficiāls formāts. Un jebkuri izšķirīgi notikumi netiek vispirms izrunāti šajā oficiālajā formātā, bet drīzāk pavisam šauros," pastāstījusi Krapāne, apliecinot, ka premjera birojam, izņemot tā vadītāju Olitu Augustovsku, ar lemšanu "pa lielam pat nav nekāda sakara".

Šaurajā lokā ietilpst arī Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, ekonomikas ministrs Artis Kampars un Rīgas domes deputāts Edgars Jaunups.

Krapāne nepiekrīt, ka šie cilvēki pieņem lēmumus "Vienotības" vārdā, tomēr atzīst: ""Vienotības" vārdā tādas sēdēšanas un lēmumu pieņemšanas esmu redzējusi tikai vienreiz – koalīcijas sēdē, kad veidoja valdību. Kad tiešām nāca kopā no visām partijām, atsevišķi no katras kādi divi, trīs, četri cilvēki un tiešām sēdēja Valda [Dombrovska] kabinetā. Tā bija tā leģendārā koalīcijas sēde, kas ilga kādas septiņas stundas."

Pēc Krapānes klāstītā, sarunas ieilgušas, jo ZZS pastāvīgi sazvanījušies ar Aivaru Lembergu, bet "Vienotībā" sadūrusies Ģirta Valda Kristovska un Arta Pabrika kategoriskā vēlme ieņemt ārlietu ministra amatu.

Dombrovska paša savrupuma un noslēgtības iemesls esot viņa nepatika pret konfliktiem, taču "viņam ir interesanti politikā, citādi viņa tajā nebūtu", atzinusi Krapāne. Viņa stiprākā puse arvien paliekot skaitļi, ko zinātu, pat nakts vidū pamodināts.

Par aiziešanas iemesliem viņa stingri nevēloties publiski teikt neko vairāk par jau sacīto – ka gribot jaunus izaicinājumus.

Taču Krapāne nav noliegusi neko no līdz šim publicētā par viņas aiziešanas iemesliem – ka neesot iederējusies Dombrovska tuvāko padomnieču šaurajā pulciņā, kurā ir senas draudzenes – premjerministra kancelejas vadītāja Olita Augustovska, juridiskā padomniece Sandra Bukane, kurai ir kopējs bizness ar Dombrovska sievu Āriju, un premjerministra ārštata padomniece komunikācijas jautājumos Maija Celmiņa.

Pēdējais piliens esot bijis raidījuma "Nekā personīga" pavēstītais, ka Bukanei ir problēmas ar pielaidi valsts noslēpumam. Krapāne esot izskaitļota kā šīs informācijas noplūdinātāja, raksta "Ir".

Turklāt Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai esot nolikta priekšā Krapānes un bijušā Ministru kabineta preses sekretāra Aivja Freidenfelda elektroniskā sarakste par presē publicēto Āboltiņas biroja darbinieku atalgojumu. Freidenfelds, kas bija nostrādājis preses dienestā 17 gadu, aizgāja no darba nedēļu pirms Krapānes – arī it kā jaunu izaicinājumu meklējumos, norāda "Ir".

Žurnāls pēc sarunas ar Krapāni gan secinājis, ka aiziešanas iemesls diezin vai bijis izaicinājumu trūkums darbā, drīzāk gan tās bija Dombrovska kancelejas un apvienības "Vienotība" politiskās virtuves īpatnības.

Jau vēstīts, ka Dombrovska līdzšinējā preses sekretāre Krapāne 8.aprīlī pārtrauca darbu Ministru kabinetā. Nedēļu agrāk darbu atstāja arī ilggadējais Ministru kabineta preses sekretārs Freidenfelds, kurš šos pienākumus pildīja 17 gadu.

BNS / Foto: Evija Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA