Rīgas Centrālcietumā pazudis miljons latu
Sabiedrība
2011. gada 16. maijs, 18:30

Rīgas Centrālcietumā pazudis miljons latu

Jauns.lv

Valsts kontroles revīzija liecina, ka Rīgas Centrālcietumā pērn gaisā izkūpējuši apmēram miljons latu. Grāmatvedībā nevar atrast dokumentus, kā šī nauda iztērēta.

­­

Centrālcietuma grāmatvedībā kaut kur pazudis miljons latu, secinājusi Valsts kontrole, pētot ieslodzījuma vietas grāmatvedību 2010. gadā. Nedaudz vairāk nekā miljons latu kā izdevumus preču un pakalpojumu iepirkšanai cietums uzrādījis pārskatā. Turpretī grāmatvedības uzskaitē Centrālcietums esot iepircis preces un pakalpojumus par 30 000 latiem. Rēķinos Centrālcietums esot saņēmis 150 000 latu un nevienu rēķinu neesot apmaksājis, vēsta TV3 raidījums „Nekā personīga”.

Grāmatvedības dokumentos nevar gūt skaidrību, ko tad īsti Centrālcietums par šo naudu ir iepircis. Ieslodzījumu vietu pārvaldes vadītājs Visvaldis Puķīte skaidro, ka šī problēma eksistē vienīgi uz papīra, bet reāli viss esot kārtībā. Puķīte teic, ka pērn grāmatvedības uzskaite neesot pilnībā veikta elektroniski un Valsts Kontrolei neesot bijusi pieeja visai informācija.

Pārkāpumi arī Cēsu nepilngadīgo kolonijas būvniecības procesā

Jāteic, ka šis nav vienīgais finanšu pārkāpums, kurš atklāts Ieslodzījumu vietu pārvaldē.

Cēsu audzināšanas iestādes rekonstrukcijas darbi esot notikuši pārkāpumi, kā rezultātā Latvija var zaudēt 200 000 eiro (Ls 140 560). Būvniecības darbi ir notikuši neatbilstoši normatīviem un būvkompānija „Merks” Cēsu nepilngadīgo koloniju esot rekonstruējusi bez konkursa. Līdz ar to Latvijas valsts var nesaņemt Norvēģijas valdības apsolīto finansējumu Cēsu audzināšanas iestādes rekonstrukcijai.

Tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs TV3 teica, ka ir neapmierināts ar Puķītes darbu un tādēļ viņam, kā tas īstam virsniekam pienāktos, būtu jāatkāpjas. Pats Puķīte gan uzskata, ka viss ir kārtībā. Pašlaik gan Tieslietu ministrija, gan Tieslietu ministrija veic neskaitāmas dienesta pārbaudes, lai noskaidrotu, kas tad īsti notiek Latvijas ieslodzījumu vietās un kā tajās tiek tērēta nauda.

Valsts prezidents Valdis Zatlers 28. aprīlī atklāj Cēsu audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem:

Elmārs Barkāns/ Foto: Ieva Čīka/ LETA

­­