KNAB veic kratīšanu ar Lembergu, Šķēli un Šleseru saistītos uzņēmumos
Politika
2011. gada 25. maijs, 13:23

KNAB veic kratīšanu ar Lembergu, Šķēli un Šleseru saistītos uzņēmumos

Jauns.lv

KNAB darbinieki šodien veikuši kratīšanu Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei piederošajā Puzes īpašumā, Rīgas brīvostā, Andra Šķēles ģimenei piederošā SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un, iespējams, vairākāos citos uzņēmumos.

­­

Kratīšanas sākusies trešdien no rīta. KNAB nekādus komentārus pagaidām nesniedz.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) apstiprināja, ka notikusi kratīšana ostas pārvaldes telpās un domē, bet Šķēle apliecināja, ka KNAB pārstāvji viesojušies viņa firmas birojā.

Lemberga vietnieks Jānis Vītoliņš apliecināja, ka Ventspils mēra kabinets domes ēkā ir aizzīmogots, bet, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, kratīšana tajā vēl neesot notikusi. Lembergs šorīt zvanījis Vītoliņam un brīdinājis, ka kavēsies uz tikšanos ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski (V), bet cerot, ka pēcpusdienā varēs ierasties Ventspilī.

Uz telefona zvaniem Ventspils mērs patlaban neatbild, bet vairāki viņa advokāti teicās neko nezinām par šodienas notikumiem.

Šķēle stāstīja, ka KNAB darbinieki esot "paviesojušies uzņēmuma [UVK] viena darbinieka kabinetā", bet viņa īpašumos kratīšanu KNAB neesot veicis. Šķēle kratīšanas saista ar nākamajā nedēļā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Ameriks pastāstīja, ka kratīšanas šodien ir veiktas vairākās vietās Rīgas domē un Brīvostas pārvaldē. Tai skaitā izmeklētāji paviesojušies arī Amerika kabinetā un paņēmuši līdzi viņa darba datoru un vairākus dokumentus.

Pēc Amerika stāstītā, izmeklēšana notiek, jo KNAB uzskata, ka viņš par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelts pēc Lemberga un Aināra Šlesera (LPP/LC) vienošanās, kuru it kā izpildījis Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks. KNAB izmeklētāji uzskata, ka pēc šīs vienošanās izpildīšanas Brīvostas pārvalde esot slēgusi īpašus līgumus ar SIA "Mediju nams", kas ir "Neatkarīgās Rīta Avīzes" izdevēja, skaidroja Rīgas vicemērs.

Ameriks pats šādu apgalvojumu noraida. Viņš žurnālistiem uzsvēra, ka par valdes priekšsēdētāju viņu ievēlējuši seši valdes locekļi. Vicemēra rīcībā arī neesot nekādas informācijas par īpašiem līgumiem, kurus Brīvostas pārvalde būtu slēgusi ar "Mediju namu". Iespējams, ar šo uzņēmumu ir slēgti kādi līgumi, taču tie ne ar ko neatšķiroties no standarta gadījumiem, apgalvoja Ameriks.

Rīgas vicemērs pastāstīja, ka viņam pašam šajā lietā neesot piemērots ne aizdomās turamā, ne liecinieka statuss. Ameriks uzsvēra, ka, viņaprāt, šāda KNAB rīcība ir nepieņemama un tā būtu jāvērtē Ministru kabinetam un Saeimai, lemjot jautājumu arī par biroja statusu.

Vicemērs piebilda, ka kratīšanas ilgušas vairāk nekā divarpus stundas un to dēļ viņš nokavējis vairākus pasākumus.

Saeimas deputāta Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe sacīja, ka Šlesers nekādus komentārus nesniegšot, jo patlaban viņam ir citas rūpes, kas saistītas ar ģimeni, - Šleseru ģimenē pasaulē nācis ceturtais dēls.

Centra rajona tiesa informēja, ka pagājušās nedēļas piektdienā, 20.maijā, izmeklēšanas tiesnesis sankcionējis aptuveni 40 KNAB pieteiktas kratīšanas. Par to, ar kādiem kriminālprocesiem tās saistītas, tiesa informāciju nesniedz.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Rīgas Viļņi arhīvs