Sabiedrība
2011. gada 26. maijs, 11:35

ILGA-Europe aicina Latviju atļaut viendzimuma pāru partnerattiecības

Jauns.lv

Starptautisks seksuālās minoritātes pārstāvošā organizācija "ILGA-Eiropa" aicina Latvijā pieņemt likumprojektu par viendzimuma pāru reģistrētās partnerattiecības atļaušanu, informē "ILGA-Eiropa" pārstāvis Juris Lavrikovs.

"Starptautiskās lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un starpdzimumu personu asociācijas Eiropas nodaļa ("ILGA-Eiropa") ar lielu gandarījumu uzņēma ziņu, ka Latvijas lesbiešu, geju, biseksuāļu, transpersonu un viņu draugu apvienība "Mozaīka" ir izstrādājusi likumprojektu, kas regulētu viendzimuma pāru reģistrētās partnerattiecības. Tāpat esam gandarīti par Valsts prezidenta Valda Zatlera teikto, ka šis ir "diskutējams jautājums" un ka, ja "šāda realitāte [viendzimuma pāri] pastāv, tad valsts pienākums ir viņiem palīdzēt"," Zatleram, Saeimai un tiesībsargam Jurim Jansonam adresētajā ziņojumā pauž organizācija.

Kā ziņots, nākamajā dienā pēc šiem izteikumiem Zatlers paziņoja, ka neatbalsta "Mozaīkas" iesniegtos likumu grozījumus.

"ILGA-Eiropa" aicina Latvijas amatpersonas "nākt talkā" un atbalstīt šo priekšlikumu, norādot, ka Latvijā viendzimuma pāri patlaban ir spiesti saskarties ar diskrimināciju, jo viņiem nav juridisku iespēju formalizēt attiecības un nodrošināt tiesības un aizsardzību jautājumos par īpašumu, mantojumu un sociālo nodrošinājumu. Lai gan Latvija arī neatzīst pretējo dzimumu pārus, kuri dzīvo kopā nelaulāti, taču atšķirībā no viendzimuma pāriem viņiem allaž ir iespējams salaulāties.

Partnerattiecību likums viendzimuma pāriem nekādi nekaitēs Latvijas Satversmē noteiktajam, ka laulība ir tikai starp vīrieti un sievieti, toties radīs juridisku ietvaru viendzimuma pāriem, kuriem patlaban nav nekāda veida juridiskas atzīšanas vai aizsardzības, uzskata organizācija, Eiropā ir skaidri redzams, ka tādi konstitucionāli jēdzieni, kādi pastāv Latvijā, nekādi netraucē iespēju nodrošināt juridisku aizsardzību arī viendzimuma pāriem. Tā tas esot noticis Vācijā un Ungārijā. Šajās valstīs ir noteikts, ka laulība ir starp vīrieti un sievieti, bet abās valstīs viendzimuma pāri var reģistrēt partnerattiecības, skaidro organizācijas izpilddirektore Evelīna Paradī.

"Jākonstatē arī tas, ka Eiropas Cilvēktiesību tiesa ir pieņēmusi spriedumu jautājumā par konstitucionālu aizliegumu pret viendzimuma laulībām lietā pret Poliju. Tiesa atzīst to, ka Polijas konstitūcijas 18.pantā ir atzīta tādas ģimenes aizsardzība, kuras pamatā ir vīrietis un sieviete, taču valstij arī ir jāsabalansē šādas ģimenes tiesības ar tiesībām, kuras seksuālajām minoritātēm noteiktas Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā. Tiesa konstatēja, ka valstīm ir jāņem vērā sabiedrības attīstība, tajā skaitā tas, ka nav tikai viens vienīgs veids, kā cilvēks var veidot savu privāto dzīvi," uzsver "ILGA-Eiropa".

Eiropas Cilvēktiesību tiesa tāpat ir atzinusi attīstību Eiropā, konstatējot, ka "daudzās [Eiropas Padomes] dalībvalstīs strauji ir attīstījušies sabiedrības viedokļi par viendzimuma pāriem un ievērojamā skaitā dalībvalstu šādiem pāriem tiek nodrošināta juridiska aizsardzība". Tāpat tiesa spriedusi, ka "uz viendzimuma pāri, kurš dzīvo stabilās de facto partnerattiecībās, attiecas jēdziens "ģimenes dzīve" līdzīgi, kā tas attiektos uz pretēju dzimumu pāra attiecībām vienlīdzīgā situācijā", uzsver organizācija.

Eiropas Savienībā (ES) 16 no 27 dalībvalstīm ir juridiskas normas, kas kaut kādā formā atzīst viendzimuma partnerattiecības. Vienlīdzība un diskriminācijas novēršana uz seksuālās orientācijas pamata ir stingri noteikti ES principi, kas arī ir apstiprināti ES Pamattiesību hartas 21.pantā. Tur konkrēti aizliegta jebkāda veida diskriminācija, kuras pamatā ir dzimums, rase, ādas krāsa, etniskā vai sociālā izcelsme, ģenētiskie apstākļi, valoda, reliģija, ticība, politiski un citi uzskati, nacionālās minoritātes pārstāvja statuss, īpašums, piedzimšanas vieta, invaliditāte, vecums vai seksuālā orientācija.

Organizācija uzsver, ka ES Pamattiesību aģentūra veikusi visaptverošus pētījumus ES par diskrimināciju uz seksuālās orientācijas pamata. Tās atzinumā teikts, ka "starptautiskās cilvēktiesības pieprasa, lai viendzimuma pāriem būtu pieejams tāds variants kā reģistrētas partnerattiecības, kuru kontekstā tiem tiek nodrošinātas tādas pašas tiesības, kādas tie baudītu, ja tiem būtu pieejama laulība".

Arī Eiropas Padome ir stingri noraidījusi šāda veida nevienlīdzību un diskrimināciju. Pērn visu 47 dalībvalstu valdības pārstāvji - tajā skaitā arī no Latvijas - apstiprināja rekomendāciju par to, kā novērst diskrimināciju uz seksuālās orientācijas vai dzimuma identitātes pamata. Rekomendācijā pausts aicinājums "nodrošināt, ka tiek ieviesti likumdošanas un citi mēri, kuri efektīvi apkaro diskrimināciju uz seksuālās orientācijas un dzimuma identitātes pamata, lai nodrošinātu cieņu un iecietību pret lesbietēm, gejiem, biseksuālām personām un transpersonām".

"Mēs pilnībā saprotam to, ka publiskas debates par šo jautājumu var būt izaicinošas un pat emocionālas, taču Jūs esat sabiedrības un viedokļu veidošanas vadītāji, un aicinām Jūs uzņemties vadošu lomu šāda veida debašu vadīšanā, ņemot vērā principus, kas saistās ar vienlīdzību, cilvēka cieņu un cilvēktiesībām. Šī ir vēsturiska iespēja arī Latvijai pievienoties Eiropas progresīvo valstu saimei, demonstrējot apņēmību cilvēktiesību jomā un sperot praktiskus soļus, lai nodrošinātu vienlīdzību un cieņu pret visiem pilsoņiem neatkarīgi no viņu seksuālās orientācijas," norāda organizācija.

LETA