Politika
2011. gada 28. maijs, 23:37

Valsts prezidenta kanceleja skaidros Saeimas atlaišanas rosināšanas juridiskos aspektus

Jauns.lv

Rīt plkst.12 preses pārstāvji tiek aicināti Valsts prezidenta kancelejas preses centrā uz informatīvo fona brīfingu par juridiska rakstura jautājumiem saistībā ar šī vakara Valsts prezidenta paziņojumu, informēja Daiga Holma, Valsts prezidenta preses sekretāres vietniece.

Jau ziņots, ka, pamatojies uz Satversmes 48.pantu, Valsts prezidents Valdis Zatlers šovakar rosināja atlaist Saeimu, tā Zatlers paziņoja savā uzrunā tautai Latvijas televīzijā.

Savā runā Zatlers akcentēja, ka 26.maija Saeimas balsojums, kas nedeva atļauju Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam veikt kratīšanu Saeimas deputāta Aināra Šlesera (PLL) dzīvesvietā, ''ir kā sirēna, kas brīdina par nopietnu konfliktu starp likumdevēju un tiesisko varu''. Saeima savā balsojumā izrādīja necieņu pret tiesu varu, uzsvēra Zatlers, un tā nav pirmā reize - 9.Saeima neapstiprināja amatā ģenerālprokuroru, kuru virzīja tiesu varas augstākā amatpersona.

Zatlers uzsvēra, ka šai Saeimai ir arī citi ''netikumi'' - tirgošanās par amatiem tā vietā, lai domātu par valsti, tās ekonomisko situāciju. Tā ir parādījusi, ka aizstāv savas personīgās intereses.

"Redzam, ka Saeima jūtas komfortabli savā melu gaisotnē,'' akcentēja Valsts prezidents. Viņš uzsvēra, ka šādas Saeimas gaisotnē ir stipri ietekmēts arī valdības darbs, kad tās pārstāvji skatās, ko saka cilvēks ārpus valdības.

Valsts prezidents uzsvēra, ka Latvija veiksmīgi pārvar krīzi, un tas ir visas Latvijas tautas nopelns. Bet krīzes rezultātā cieta daudzi - tika samazināta algas. Kā vārdā Latvijas tauta cieš, vaicāja prezidents. Un jautāja - lai vairotu oligarhu peļņu? Lai tiesiskums kļūtu nenozīmīgs?

Viņš uzsvēra, ka pārāk labticīgi tika vērotas cilvēku grupu interešu izpausmes, un situācija ar katru brīdi kļuva sliktāka. 9.Saeimai uzticējās 6% iedzīvotāju, bet 10.Saeimai - 10%.

Tuvojas demokrātijas privatizācija, tāpēc ir jārīkojas, teica Valsts prezidents. Ir jāpieliek punkts šādai personu grupu patvaļai, kad mūsu bagātība nogulst ofšoru kontos, kad atsevišķi reģioni ir īpaši. Ir jāpieliek punkts, ka domājam vienu, bet darām ko citu. Nedrīkst būt šāda attieksme pret cilvēkiem, tautu un valsti, uzsvēra prezidents.

Jau ziņots, ka 26.maija plenārsēdē Saeima neļāva veikt kratīšanu Šlesera dzīvesvietā.

LETA