Politika
2011. gada 17. jūnijs, 01:15

Partiju tēriņu griestus samazina divas reizes - līdz 282 559 latiem

Jauns.lv

Šodien Saeima kā steidzamus otrajā, galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā, kas paredz divas reizes samazināt priekšvēlēšanu tēriņu griestus pirms Saeimas ārkārtas vēlēšanām, tātad 11.Saeimas vēlēšanām šogad paredzot maksimālo summu 282 559 latus, nevis 565 119 latus, ko likums atļāva līdz šim.

Patlaban partiju priekšvēlēšanu tēriņu griesti tiek aprēķināti, aizpagājušā gada mēneša vidējai bruto darba samaksai piemērojot koeficentu 0,0008 uz katru vēlētāju iepriekšējās Saeimas vēlēšanās. Komisijas sniegtie grozījumi paredz samazināt koeficientu līdz 0,0004.

Grozījumus Politisko organizāciju (partiju) finansēšanas likumā bija iesniegusi arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK, nosakot četras reizes zemākus priekšvēlēšanu tēriņu griestus Saeimas un pašvaldību vēlēšanām un trīs reizes zemākus - Eiropas parlamenta vēlēšanās, bet Saeima šodien noraidīja šos priekšlikumus.

Priekšvēlēšanu tēriņu ierobežojumi attiecas uz izdevumiem par reklāmas izvietošanu, pasta, arī elektroniskā pasta pakalpojumu izmantošanu, lai ar tā palīdzību nosūtītu priekšvēlēšanu aģitācijas materiālus, kā arī labdarības pasākumu finansēšanu, sponsorēšanu, izmaksājot pabalstus un izdarot dāvinājumus vai ziedojumus.

Savukārt minētie priekšvēlēšanu izdevumu apmēra ierobežojumi neattiecas uz tādiem ar vēlēšanu kampaņu saistītiem izdevumiem kā visu veidu reklāmas materiālu sagatavošana, vēlēšanu kampaņas plānošana, sagatavošana un organizēšana, vēlēšanu kampaņā iesaistīto personu darba algu izmaksas un citi maksājumi fiziskajām personām, kustamas un nekustamas mantas īrēšana vēlēšanu kampaņas vajadzībām, laikrakstu, žurnālu, biļetenu, grāmatu un citu iespiedtehnikā sagatavotu izdevumu publicēšana kampaņas vajadzībām un citu ar vēlēšanu kampaņu saistīto izdevumu segšana.

Likuma grozījumi stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.

LETA