Saskaņas centrs vēlēšanās iegūs mazāk vietu Saeimā nekā pašlaik
Politika
2011. gada 7. jūlijs, 09:05

Saskaņas centrs vēlēšanās iegūs mazāk vietu Saeimā nekā pašlaik

Jauns.lv

Apvienība "Saskaņas centrs" Saeimas ārkārtas vēlēšanās, visticamāk, iegūs mazāk vietu parlamentā nekā tai ir pašlaik, intervijā "Latvijas Avīzei" skaidrojis Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas vadītājs Roberts Ķīlis.

"Man ir sajūta, ka neapmierinātība ar "SC" ir gana nopietna, īpaši 20 - 30 gadus vecu cilvēku vidū, kuri izvēlējušies palikt Latvijā, nevis braukt prom," saka Ķīlis.

Viņš uzskata, ka SC spējas piedāvāt sakarīgus ministru amatu kandidātus ir ierobežotas. "Nemaz nerunāšu, ka tad viņiem būtu jāsazinās ar latviešu vēlētājiem un daudz kas jāskaidro. Domāju, ja kāds no tiesas nopietni piedāvātu SC vietas valdībā, viņi ilgi svārstītos, vai tas ir pieņemami. Otrkārt, ja viņi vilks garumā ar atbildīgu piedāvājumu, nogaidīs, tad parādīsies citi tās puses spēlētāji, kuri var pilnīgi izjaukt iedomāto monopolu uz krievu balsīm," uzskata  Valsts prezidenta Stratēģiskās analīzes komisijas (SAK) vadītājs.

Viņš arī piebilda, ka nevarētu pieklājīgi runāt par SC izstrādāto alternatīvo valsts budžeta programmu un piedāvātajiem sociālajiem risinājumiem "kvalitātes dēļ".

Ķīlis uzskata, ka no Valsts prezidenta Valda Zatlera rīcības - dibināt atsevišķu partiju vai pieslieties kādam spēkam - būs atkarīgs vietu izkārtojums finišā. Zatlera izvēle var mainīt situāciju. Ja nodibinās partiju un nepieļaus gauži greizas kļūdas, tad viņiem noteikti esot cerības uz ne to mazāko pārstāvniecību Saeimā. Tas nozīmēs vietu atņemšanu gan Zaļo un zemnieku savienībai, gan "Vienotībai", kamēr nacionāli orientētiem spēkiem droši vien būs vairāk balsu, nekā bija.

Ķīlis uzskata ka partiju apvienībai "Nacionālā apvienība - VL/TB-LNNK", kurai parlamentā ir septiņas vietas, pēc nākamajām vēlēšanām varētu būt pāri 10 vietām.

SAK vadītājs intervijā laikrakstam skaidro, ka ārkārtas vēlēšanu jēga būs tad, ja cels galdā nopietnus reformu piedāvājumus, darba plānus ar sasniedzamiem mērķiem.

Viņaprāt politiķiem ir jāprasa cik konkrēts ir viņu piedāvājums. "Būtu jauki, ja pilsoņiem būtu pārgājusi vēlme balsot par labiem cilvēkiem un tiem, kuri nesīs sauli. Jautājiet: kādā veidā 30 - 40 gadus veciem cilvēkiem izkārtosies pensijas? Gaidiet atbildi uz jautājumu: kas būs ar nodokļiem tuvākajā laikā? Saņemsiet atbildi: ko darīsim ar lauku skolām, kas notiks ar apdzīvotām vietām, no kurām baisā tempā brauc prom? Ko iesāksim ar ceļiem, no kuriem daļa ir pussabrukuši? Dabūjiet atbildes un novērtējiet - tā ir dzeja vai uz zināšanām balstīta analīze," skaidro mudina Ķīlis.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA