Sabiedrība
2011. gada 21. jūlijā, 11:04

Lielā karstuma dēļ atceļ autovadītāju noguruma pētījumu

Jauns.lv

Lielā karstuma dēļ šodien un rīt tiek atcelts autovadītāju noguruma pētījums Rīgā un Salacgrīvā, informē Ceļu satiksmes un drošības direkcijā (CSDD).

Lielā karstuma dēļ atceļ autovadītāju noguruma pēt...

CSDD atceļot noguruma pētījumus, jo šādā karstumā cilvēkiem tas būtu pārlieku nogurdinoši, kā arī tādēļ, ka direkcijas speciālistiem esot apgrūtinoši strādāt.

Noguruma pētījumi atsāksies otrdien, 26.jūlijā, kad risku iemigt pie auto stūres noteiks Cēsīs - "Statoil" degvielas uzpildes stacijā. Mērījumi tiks veikti CSDD pētījuma laikā, kura nolūks ir noteikt, cik noguruši pie stūres sēžas Latvijas autovadītāji.

Kā ziņots, līdz šim pētījumā piedalījušies vairāk nekā 200 autovadītāju. Apmēram trešajai daļai no tiem konstatēts paaugstināts vai pat ļoti paaugstināts iemigšanas risks.

"Mērījuma laikā, kas ilgst 11 minūtes, atsevišķi autovadītāji pat vairākas reizes piedzīvo tā dēvēto sekundes miegu. Tas liek secināt, ka daļa cilvēku pie stūres sēžas tik neizgulējušies un pārguruši, ka viņu fizioloģiskais stāvoklis apdraud kā paša, tā arī citu satiksmes dalībnieku drošību," sacīja fiziologs un pētījuma veicējs Leons Blumfelds.

Kā ziņots, pētījums ir brīvprātīgs, anonīms un tas tiek organizēts sadarbībā ar SIA "Latvija Statoil" un biedrību "Latvijas Samariešu apvienība". Mērījumus veic speciālists-fiziologs, kurš izmanto ne vien Latvijā, bet visā Austrumeiropā unikālu medicīnisko aparatūru, ar kuras palīdzību tiek reģistrētas acu zīlīšu spontānās svārstības.

Ārvalstu pētījumi un prakse rāda, ka neizgulējies un noguris autovadītājs reaģē lēnāk, nespēj laikus pieņemt lēmumu vai pat uz vairākām sekundēm iesnaužas. Šāds stāvoklis bīstamības ziņā tiek pielīdzināts braukšanai alkohola reibumā. Noguruma sekas pie auto stūres diemžēl ir ļoti traģiskas - nobraukšana no ceļa, grāvis, kūleņi, ieskriešana stabā vai frontālās sadursmes.