Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Vācijā pirmizrādes piedzīvo filma ar Rīgas barikādēm
Kultūra

Vācijā pirmizrādes piedzīvo filma ar Rīgas barikādēm

Jauns.lv

Rudenī Latvijā, cerams, varēs redzēt Vācijas spēlfilmu „Das Blaue vom Himmel” („Zilās debesis”), kuru filmēja arī Rīgā un tādēļ pērnpavasar Vecrīgā pie Saeimas rekonstruēja 1991. gada barikādes.

Vācijā pirmizrādes piedzīvo filma ar Rīgas barikād...

Jau pusotru mēnesi filma ceļo pa Vācijas kinoekrāniem. Latvijas kompānijas „Film Angels Studio” administratore Andra Metriņa, kura nodrošināja filmas uzņemšanu Latvijā, portālu Kasjauns.lv informē, ka „Das Blaue vom Himmel” pirmizrāde Vācijas pilsētā Esenē notika 30. maijā, bet Berlīnē – 31. maijā. Jautāta, vai filmu varēs redzēt arī Latvijas skatītāji, viņa teic, ka „viss ir atkarīgs no filmas izplatītājiem”. Tomēr „Film Angels Studio” cer, ka šoruden to rādīs Latvijā. „Film Angels Studio” šī gada oktobrī, novembrī domē noorganizēt dažus seansus filmēšanā iesaistītajiem Latvijā.

Latvijā vairāki simti cilvēku piedalījās masu skatos, bet nelielas lomas filmā spēlēja arī vairāki latviešu aktieri - Dace Eversa, Juta Vanaga, Astrīda Kairiša, Juris Hiršs, Ģirts Lukevics un Juris Lisners, bet Daugavpils folkloras kopa „Svātra” ierakstīja „Das Blaue vom Himmel” skaņas celiņu.

Rekonstruē 1991. gada barikādes

Vācijas filmas „Das Blaue vom Himmel” (kinokompānija „Die Film GMBH”/ Warner Bros. Pictures) režisors ir Hans Šteinbīlers, divkārtējs Ādolfa Grimma vārdā nosauktās prestižās vācu televīzijas balvas ieguvējs. Filmas galvenās varones Magdas dzīves drāma tiek atklāta caur notikumiem Latvijā valsts liktenī izšķirošos laika posmos - 1940. gadu sākumā un 1990.gadu sākumā. Filma tika uzņemta Minhenē, Vupertālē, Heiligendamā un Berlīnē. 2010. gadā dažas filmas epizodes tika uzņemtas arī Rīgā.

Ainas no filmas uzņemšanas

Pagājušā gada martā Vecrīgā filmu mākslinieka Mārtiņa Milbreta vadībā pirmo reizi „Das Blaue vom Himmel” vajadzībām tika rekonstruētas 1991. gada janvāra barikādes. Spēlfilmai latviešu mākslinieku komanda gatavoja autentisku filmēšanas vidi vairākās Vecrīgas vietās, kurās notika gan āra, gan iekštelpu skatu uzņemšana.

Pie Saeimas ēkas un ielās ap to - Atgriežu, Aldara, Mazo Trokšņu ielās - no jauna atdzīvojās 1991. gada janvāra vizuālais tēls. Koka stalažas, smilšu maisi, lauku virtuves un citas vizuālās nianses tika veidotas pēc tā laika foto un video materiāliem. Tajā darbojās vairāki simti masu skatu dalībnieku.

Viens no āra skatu uzņemšanas objektiem bija Miesnieku iela, kur pēc filmas stāsta 1941. gadā atradusies veļas mazgātava. Ceļš uz veļas mazgātavu tika filmēts Arsenāla ielā, bet ārpus Vecrīgas uzņēma nelielu epizodi kādā Bruņinieku ielas pagalmā.

Jāteic, ka filmas māksliniekam Milbretam ir ievērojama pieredze vēsturiska laikmeta vides inscenēšanā. Viņš veidojis vizuālo tēlu pagaidām vērienīgākajā latviešu kinoprojektā „Rīgas sargi”.

Daugavpilieši iedzied „Zilo debesu” reklāmu

Savukārt Daugavpils folkloras kopas „Svātra“ izpildījumā latgaliešu tautas dziesma „Aizkryta sauleite…” skan kā „Das Blaue vom Himmel” muzikālais pavadījums. Arī filmas reklāmas rullītis iesākas ar šo dziesmu, kas turpinās klaviermūzikā komponista Niki Reisera apdarē un skaņdarbs tiek izmantots kā mūzikas pamatmotīvs filmā.

Daugavpils Latviešu kultūras centra kopa „Svātra” dziesmas „Aizkryta sauleite” DVD versiju ierakstīja 2009. gada nogalē, gatavojoties CIOFF (Starptautiskā folkloras festivālu un tautas mākslas organizāciju padome) festivālu konkursam. Ar „Svātras“  izpildīto dziesmu komponists Niki Reisers iepazinās youtube.com portālā un nolēma to izmantot filmā. Tam sekoja Vācijas kompānijas „Die Film GMBH” un kopas „Svātra” oficiāla vienošanās.

„Das Blaue vom Himmel” oficiālā mājaslapa:

Filmas „Das Blaue vom Himmel” reklāmas rullītis:

Dziesmas „Aizkryta sauleite...” oriģinālais izpildījums (folkloras kopa „Svātra”):

Kasjauns.lv/Foto: LETA