Politika
2011. gada 1. septembris, 22:21

Pēc Štokenberga mudinājuma nomaina divu ieslodzījuma vietu vadību

Jauns.lv

Augusta beigās Ieslodzījuma vietu pārvalde (IeVP) pēc tieslietu ministra Aigara Štokenberga (V) ierosinājuma nomainījusi Iļģuciema sieviešu cietuma un Cēsu Audzināšanas iestādes vadību, liecina paziņojums pārvaldes mājaslapā.

No 26.augusta Iļģuciema cietuma priekšniece ir Valentīna Maļcāne, kura līdz šim bija Brasas cietuma priekšnieka vietniece, bet Cēsu Audzināšanas iestādi nepilngadīgajiem turpmāk vadīs Andris Bašķis, kurš līdz šim strādāja par Valmieras cietuma priekšnieka vietnieku.

Līdzšinējā Iļģuciema cietuma priekšniece Svetlana Grīnberga pārcelta darbā uz Rīgas Centrālcietumu par Dežūrdaļas priekšnieci, bet Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem bijušais priekšnieks Valts Kukainis par Valmieras cietuma priekšnieka vietnieku.

Maļcāne beigusi Baltijas Starptautisko akadēmiju un ieguvusi augstāko juridisko izglītību. Iekšlietu un tieslietu sistēmā Maļcāne strādā kopš 1980.gadan un savulaik bijusi Rīgas Centrālcietuma priekšnieka palīdze, Iļģuciema cietuma Administratīvās un personāla daļas priekšnieka vietniece, vēlāk Iļģuciema cietuma Sociālās rehabilitācijas daļas priekšniece.

Savukārt Bašķim ir augstākā juridiskā izglītība, viņš beidzis Latvijas Policijas akadēmiju. Iekšlietu un tieslietu sistēma strādā kopš 1993.gada un bijis Valmieras cietuma Uzraudzības daļas uzraugs, Sociālās rehabilitācijas daļas vienības priekšnieks, kā arī Valmieras cietuma Dežūrdaļas priekšnieks.

LETA jau ziņoja, ka Štokenbergs izdeva rezolūciju nekavējoties veikt Iļģuciema sieviešu cietuma un Cēsu Audzināšanas iestādes nepilngadīgajiem vadības maiņu, ņemot vērā neatbilstošo situāciju abās ieslodzījumu vietās, kā arī lai nodrošinātu likumības un cilvēktiesību principiem atbilstošu ieslodzījuma vietu darbību.

"Mums ir ziņas, ka situācija šobrīd apdraud cilvēktiesībām atbilstošu brīvības atņemšanas soda izpildi Iļģuciema sieviešu cietumā," sacīja ministrs. Šovasar notikušas divas pašnāvības un viens pašnāvības mēģinājums un vairākkārt pielietoti speclīdzekļi. 11 gadus šajā ieslodzījuma vietā nav bijis neviens pašnāvības mēģinājums.

Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija jau atkārtoti norādījusi uz pārkāpumiem Cēsu audzināšanas iestādē.

Visi šie fakti liecina par abu ieslodzījuma vietu priekšnieku nespēju tikt galā ar saviem pienākumiem, uzskata ministrs.


Uzdots vērtēt Iļģuciema sieviešu cietuma priekšnieces Svetlanas Grīnbergas un Cēsu nepilngadīgo audzināšanas iestādes vadītāja Valda Kukaiņa iespējamo bezdarbību, nodrošinot abu ieslodzījuma vietu darbu.