Sabiedrība
2011. gada 9. septembris, 16:14

Tēvu dienu aicina veidot par tikpat svarīgu tradīciju kā Mātes diena

Jauns.lv

Tikai otro gadu Latvijā svinamajai Tēvu dienai vajadzētu kļūt par vienlīdz svarīgu tradīciju kā Mātes dienas svinības, piektdien presei izplatītā paziņojumā uzsver labklājības ministre Ilona Jurševska (Zaļo un zemnieku savienība).

"Tēvu dienu otrajā septembra nedēļā oficiāli svinam tikai otro gadu, un esmu gandarīta, ka esam sākuši uzsvērt arī tēvu lomu un nozīmi ģimenē. Ir būtiski, lai šo dienu sabiedrībā turpmāk uztvertu vienlīdz svarīgi kā Mātes dienu. Esmu pārliecināta, ka Latvijā ir ļoti daudz mīlošu un gādīgu tēvu, kuri ikdienā sniedz savai ģimenei nenovērtējamu atbalstu. Tāpēc arī tēvi ir pelnījuši atzinīgus vārdus un īpašu dienu, kurā viņus godina visa ģimene un sabiedrība kopumā," atzīst Jurševska.

Labklājības ministrijas (LM) dati liecina, ka šogad jūlijā paternitātes pabalstu saņēmuši 650 tēvu, kas ir 39% no visiem jaundzimušo bērnu tēviem.

Ministrija arī uzsver, ka Tēvu dienas ieviešanu Latvijā atbalstīja 137 748 cilvēki, kas bija 92,25% no visiem balsojušajiem. Citur pasaulē, tostarp Lietuvā, Igaunijā, ASV, Vācijā un citviet, Tēvu dienas svinības ir jau ilgstoša tradīcija.

Tāpat LM norāda, ka valsts, piedzimstot bērnam, sniedz atbalstu arī tēviem. Lai jaunais tēvs varētu iesaistīties savu jaundzimušo bērnu aprūpē, viņiem ir iespēja līdz bērniņa divu mēnešu vecumam izmantot desmit dienu ilgu paternitātes atvaļinājumu. Sociāli apdrošinātie tēvi, kuri šo atvaļinājumu izmanto, saņem paternitātes pabalstu, kas ir 80% apmērā no pabalsta saņēmēja vidējās apdrošināšanas iemaksu algas.

Jau vēstīts, ka Tēvu dienu Latvijā atzīmē 11.septembrī, bet Mātes dienu un Ģimenes dienu svin maijā.

BNS