Nosaukts neoficiālais jaunās valdības sastāvs
Politika
2011. gada 12. oktobris, 09:25

Nosaukts neoficiālais jaunās valdības sastāvs

Jauns.lv

Ja jauno valdību turpinās vadīt Valdis Dombrovskis (V) viņš tajā kā finanšu ministru arī turpmāk vēlas redzēt Andri Vilku (V), žurnālistiem apliecināja premjers.

Viņš gan atturējās komentēt tās sfēras, kuru pārraudzību vēlētos uzņemties "Vienotība", uzsverot, ka komentāri varētu sekot tikai pēc pirmā sarunu raunda.

"Vienotība" sagatavošot savu pozīciju, tomēr svarīgi esot uzklausīt arī pārējo koalīcijas partneru viedokli. Taujāts par Vilku, Dombrovskis apstiprināja, ka vēlētos redzēt viņu finanšu ministra amatā, jo Latvijai vēl būs jāpaveic daudz nozīmīgi darbi, piemēram, aizdevuma programmas noslēgšana, eiro ieviešana un fiskālās disciplīnas nodrošināšana.

Savukārt Vilks, sastapts valdības gaiteņos, uz žurnālistu jautājumu vai turpinās vadīt Finanšu ministriju, vien atjokoja, ka tas vēl nav zināms, vienlaikus gan norādot, ka savu iepriekš publiski pausto nostāju neesot mainījis. Pirms vēlēšanām Vilks neizslēdza iespēju turpināt vadīt ministriju.

Kā ziņots, pirmdien pēc vairākas stundas garām sarunām tika nolemts, ka koalīciju veidos Zatlera reformu partija (ZRP), "Vienotība" un apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK). Šādā trīs partiju koalīcijā būs 56 deputāti, un kā premjera amata kandidāts piedāvāts pašreizējais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Jaunās koalīcijas pārstāvji oficiāli par amatiem plāno sākt runāt šodien, 12.oktobrī.

Tikmēr publiski jau cirkulē saraksti, kā jaunie valdošās koalīcijas spēki varētu būt sadalījuši ietekmes sfēras: piemēram, premjers būs Valdis Dombrovskis (V), aizsardzības ministrs varētu būt Artis Pabriks (V), ārlietu ministrs - Edgars Rinkēvičs (ZRP), ekonomikas - Vjačeslavs Dombrovskis (ZRP), finanšu - Andris Vilks (V), iekšlietu - Andrejs Judins (V), izglītības - Roberts Ķīlis (ZRP), kultūras - Ints Dālderis (V), labklājības - Ilze Viņķele (V), tieslietu - Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK), satiksmes - Edmunds Sprūdžs (ZRP), veselības - Romualds Ražuks (ZRP), vides - Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK), zemkopības - Inga Vanaga (ZRP), Saeimas priekšsēdētājs - Valdis Zatlers (ZRP), bet viņa vietnieki - Solvita Āboltiņa (V) un Andrejs Klementjevs (SC).

Savukārt Latvijas Televīzijas raidījuma "Panorāma" rīcībā esošā informācija par ministru portfeļu iespējamo sadali atšķiras vairākās pozīcijās. Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, uz iekšlietu ministra amatu varētu tiks izvirzīts Rihards Kozlovskis (ZRP), kā arī ZRP savā pārraudzībā varētu ņemt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, ministra amatu uzticot Sprūdžam, vai Zemkopības ministriju (ZM), to uzticot Mārtiņam Cimermanim. Savukārt "Vienotība" satiksmes ministra amatā labprāt redzētu Dzintaru Zaķi vai arī savā pārziņā ņemtu ZM. Kultūras ministra amats tiktu VL-TB/LNNK, kas šajā amatā vēlētos redzēt Inesi Laizāni, kā arī nacionālā apvienība varētu izvirzīt kādu kandidātu uz veselības ministra amatu.

Pēc "Panorāmas" informācijas, uz Saeimas sekretāra amatu varētu pretendēt Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) vai Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), bet sekretāra biedrs varētu būt Raimonds Vējonis (ZZS).

Politiķi gan apgalvo, ka neko par šādām iecerēm un sarunām nezinot.

Kā ziņots, jaunievēlētā Saeima uz pirmo sēdi sanāks 17.oktobrī. SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, "Vienotība" - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, ZZS - 13 mandātus.

Neoficiāli zināms ministru amatu sadalījums. LTV video

LETA / Foto: Ieva Čīka/ LETA