112
2011. gada 21. oktobris, 19:55

Liepājas Ezerkrasta sākumskolā pēc darbinieces saslimšanas ar tuberkulozi, iespējams, inficējušies arī bērni

Jauns.lv

Liepājas Ezerkrasta sākumskolā pēc darbinieces saslimšanas arī vairāki bērni ir inficējušies un, iespējams, arī saslimuši ar tuberkulozi.

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) apstiprināja, ka inficēšanas avots bija kāda saslimusi skolas darbiniece. Taču vēl nevar apstiprināt nevienu saslimšanas gadījumu bērniem, jo laboratoriskās pārbaudes varētu ilgt līdz pat divām nedēļām. Tomēr ir aizdomas par vairāku bērnu saslimšanu. Patlaban tuberkulozes reģistrā nav iekļauti jauni saslimšanas gadījumi pēc šī notikuma.

Tāpat LIC vēl nevar precīzi pateikt, cik daudz bērnu ir inficējušies, jo pārbaudes vēl notiek. Ja cilvēks ir inficējies, tas vēl nenozīmē, ka viņš ir saslimis ar tuberkulozi, apmēram 30% cilvēku, kuri nokļuvuši kontaktā ar tuberkulozi, ar to inficējas, bet 5% no tiem saslimst ar tuberkulozi, skaidroja LIC. Pārējiem veidojas latenta tuberkulozes infekcija.

Savukārt Veselības inspekcija (VI) "sakarā ar notikušo inficēšanos ar tuberkulozi un saslimšanas gadījumiem" sākusi pārbaudes Liepājas Ezerkrasta sākumskolā, aģentūru LETA informēja VI pārstāve Dace Vīksna.

VI speciālistiem pārbaudei tika uzrādītas visu Ezerkrasta sākumskolā strādājošo personu medicīniskās grāmatiņas, un visiem izglītības iestādē strādājošiem pedagogiem un tehniskiem darbiniekiem ģimenes ārsti bija devuši atļauju strādāt profesijā, par ko liecināja ieraksti personu medicīniskās grāmatiņās, norāda Vīksna.

VI turpina pārbaudes un apzina situāciju izglītības iestādē, lai pārliecinātos, vai ir izpildīti katras puses pienākumi nepieciešamā apjomā, piemēram, vai izglītības iestādes vadītājs ir sniedzis informāciju LIC epidemiologam par grupveida saslimšanu iestādē. Tāpat VI ir jāpārliecinās, vai obligātās veselības pārbaudes ir veiktas atbilstoši, kā arī jānoskaidro, vai inficētā persona ir informējusi darba devēju par saslimšanu, kuras dēļ nosakāmi profesionālās darbības ierobežojumi.

Komentārus par notikušā iemesliem VI varēs sniegt pēc pārbaužu veikšanas.

Tuberkuloze ir lipīga infekcijas slimība, ko ierosina baktērija. Infekcijas avots ir ar tuberkulozi slims cilvēks, kas klepojot parasti inficē 10-15 veselos, bet īpašos apstākļos, kad cilvēki ir novājināti, var inficēt pat 45 cilvēkus.

Slimības pazīmes ir klepus, kurš ilgst vairāk par trim nedēļām, ar krēpām, reizēm ar asiņu piejaukumu. Mazāk specifiski simptomi ir nogurums, apetītes trūkums, krišanās svarā, elpas trūkums, sāpes krūtīs un nedaudz paaugstināta temperatūra.

Latvijā vakcīna pret tuberkulozi tiek apmaksāta no valsts līdzekļiem. Tā tiek veikta bērniem otrajā līdz piektajā dzīves dienā. Arī tuberkulozes ārstēšana un izmeklēšana slimniekiem ir bez maksas.

LETA