IeM maksājusi naudas balvas un piemaksas darbiniekiem
Sabiedrība
2011. gada 6. novembris, 22:04

IeM maksājusi naudas balvas un piemaksas darbiniekiem

Jauns.lv

Iekšlietu ministrija (IeM) oktobrī izmaksājusi naudas balvas ministrijas darbiniekiem, un speciālas piemaksas lielāko padoto struktūrvienību vadītājiem, šovakar ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Saskaņā ar IeM sniegto informāciju, naudas balvas izmaksātas 124 ministrijas nodarbinātajiem un tas darīts, pamatojoties uz atlīdzības likumu. Attiecīgā norma paredz naudas balvu izmaksu sakarā ar darbiniekam, valstij vai pašvaldībai svarīgu notikumu, ņemot vērā konkrētās amatpersonas ieguldījumu attiecīgās institūcijas mērķu sasniegšanā.

Kādi konkrēti notikumi un ieguldījumi ir šīs finansiālās atzinības izteikšanai, Iekšlietu ministrija raidījumam nepaskaidroja.

Savukārt speciālas piemaksas IeM sarūpētas Valsts policijas, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un Valsts robežsardzes priekšniekiem. Pamatojums - par organizētās noziedzības apkarošanas, par ugunsgrēku dzēšanas un avārijas seku likvidēšanas un par robežsardzes vadīšanu.

Ministrijās un Valsts kancelejā pēdējo mēnešu laikā darbiniekiem tiek maksātas piemaksas par papildu pienākumu veikšanu un labiem darba rezultātiem. Atļautais maksimālais piemaksu apjoms ir līdz 20%no atalgojuma. Saskaņā ar raidījuma apkopoto informāciju, vispieticīgākā šobrīd esot Tieslietu ministrija, kur piemaksas saņem tikai trīs vadoši darbinieki.

Bet vidēji katrā ministrijā dažāda veida piemaksas saņem ap 20 līdz 25 cilvēki, atsevišķās ministrijās pat divreiz vairāk. Dažas iestādes piemaksu saņēmēju skaitu norādīja tikai procentos un tie ir no 20% līdz pat 40% strādājošo. Bet vidējais piemaksas apjoms ir no dažiem desmitiem līdz simt, simt piecdesmit latiem.

Visdāsnākās algu un piemaksu maksātājas esot Satiksmes ministrija un Finanšu ministrija, kurās dažas amatpersonas septembrī spējušas nopelnīt vairāk nekā divus tūkstošus latu uz rokas.

Kā "De facto" skaidro Finanšu ministrijas Sabiedriskajā sektorā nodarbināto atlīdzības politikas nodaļas vadītāja Inga Ošiņa, šovasar izdarīti grozījumi atlīdzības likumā un ir atļauts darbiniekiem maksāt piemaksas par labu kvalitāti un darba izpildi. "Līdz ar to arī iestādes ir uzsākušas piemērot šo instrumentu, lai savus labākos darbiniekus motivētu. Un tas ir atļauts, un tā ir katras iestādes iekšējā politika, kādā veidā tiek organizēta piemaksu noteikšana un arī kritēriji, kādā atlasīti tie darbinieki, kas tiek motivēti ar piemaksām," norāda ierēdne.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA / Gatis Dieziņš