1dienas
19stundas
33minūtes
05sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Lāčplēša dienā sāks rādīt filmu par latviešu karavīriem Afganistānā
Kultūra

Lāčplēša dienā sāks rādīt filmu par latviešu karavīriem Afganistānā

Jauns.lv

11. novembrī uz lielajiem kinoekrāniem nonāks „cilvēcīgākā dokumentālā filma par karu, kas uzņemta Afganistānā”, saka tās veidotāji – Ģirts Straustiņš, Zane Peneze un Sandijs Semjonovs.

Lāčplēša dienā sāks rādīt filmu par latviešu karav...
Dokumentālā filma „Astoņi pilnmēneši” ir stāsts par to, kā karš Afganistānā maina tur dienošos latviešu karavīrus.
Dokumentālā filma „Astoņi pilnmēneši” ir stāsts par to, kā karš Afganistānā maina tur dienošos latviešu karavīrus.

Filmas pirmizrāde jau ir notikusi pavasarī, bet līdz šim plašākai publikai nav izrādīta. Lāčplēša diena izvēlēta par datumu, kad „Astoņi pilnmēneši” sāk savu ceļojumu pa Latvijas kinoekrāniem.

Līdz 24. novembrim to varēs vērot Rīgas kinoteātrī „Cinamon”. Vienlaikus paredzētas izrādes arī Latvijas novados. Piemēram, 11. novembrī pulksten 17.00 to izrādīs Rēzeknes Kultūras namā.

Filmas „Astoņi pilnmēneši” skatītājs kļūst par liecinieku notikumiem pie pašas frontes līnijas. Atklātās vīru sarunās ārpus posteņu drošajiem nocietinājumiem karavīri

neslēpj savas emocijas pirms kaujas. Filmā fiksētas arī pirmās sajūtas pēc ievainojuma un domas pēc tam, kad dzīvību izglābusi bruņuvestes plāksne. Karavīri dalās ar dzīves pieredzi, kas iegūta ikdienas kaujās, kur vienmēr jūtams nāves tuvums.

Kameras priekšā karavīri atļaujas arī rūgti pajokot, ka šajā „zvaigžņu karā” ar augstajām tehnoloģijām un jaunāko bruņojumu viņi stājas pretī aci pret aci ar kaujiniekiem, kuri cīnās pēc sentēvu metodēm, slēpjoties aiz akmens tikai dažu simtu metru attālumā.

Šis nav stāsts par karu pret terorismu, šis ir stāsts par to, kā karš maina cilvēku.