112
2011. gada 24. novembris, 10:05

Policija atbrīvojusi ceturto aizturēto "Krājbankas" valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu

Jauns.lv

Valsts policija (VP) vakar vakarā atbrīvojusi AS "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") kriminālprocesā aizturēto bankas valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu, aģentūrai LETA pastāstīja advokāts Saulvedis Vārpiņš.

Viņš pagaidām nezina, vai Ovčiņņikovai kriminālprocesā piemērots aizdomās turētās statuss un noteikti kādi drošības līdzekļi.

Savukārt Vārpiņa aizstāvamajam bankas valdes loceklim Mārtiņam Zalānam, kuru Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa vakar atteicās apcietināt, VP vēlāk tai pašā dienā ir piemērojusi trīs citus drošības līdzekļus - uzturēšanos noteiktā dzīvesvietā, aizliegumu izbraukt no valsts, kā arī aizliegumu tikties ar konkrētām personām, kas šajā gadījumā ir pārējie "Krājbankas" valdes locekļi.

Tādi paši drošības līdzekļi piemēroti "Krājbankas" valdes loceklim Dzintaram Pelcbergam, kuru arī Vidzemes priekšpilsētas tiesa atteicās apcietināt.

Līdz ar to visa "Krājbankas" valde, izņemot tās priekšsēdētāju Ivaru Priedīti, patlaban atrodas brīvībā, savukārt Priedītim kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, lai gan fiziski bankas prezidents šobrīd atrodas slimnīcā, kur viņu apsargā Ieslodzījuma vietu pārvaldes darbinieki.

Kā ziņots, VP ir sākusi kriminālprocesu saistībā ar "Krājbankā" konstatēto līdzekļu iztrūkumu. Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne pastāstīja, ka VP minēto kriminālprocesu sākusi pēc Krimināllikuma (KL) 196.panta 1.daļas. Prokuratūra pār šo procesu veic uzraudzību.

KL 196.panta 1.daļā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir uzņēmuma vai organizācijas atbildīga darbinieka vai pilnvarotas personas izdarītas tīšas darbības, ļaunprātīgi izmantojot savas pilnvaras vai tās pārsniedzot, ja ar šīm darbībām radīts būtisks kaitējums uzņēmuma, organizācijas vai ar likumu aizsargātām citas personas tiesībām un interesēm.

Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 80 minimālajām mēnešalgām (16 000 latu).

"Krājbankas" kriminālprocesu izmeklē VP Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde, sacīja VP priekšnieks ģenerālis Ints Ķuzis. Lai gan kriminālprocesam ir viens procesa virzītājs-izmeklētājs, taču jau šobrīd ar minēto lietu strādā ap 20 cilvēku, veidojot īpašu izmeklēšanas grupu.

"Krājbankā" konstatēts līdzekļu iztrūkums ap 100 miljoniem latu, otrdien žurnālistus informēja Ķuzis.

LETA