Samazinājies sūdzību skaits par "Rīgas satiksmes" kontrolieriem
Sabiedrība
2011. gada 4. decembris, 11:12

Samazinājies sūdzību skaits par "Rīgas satiksmes" kontrolieriem

Jauns.lv

No 1.janvāra līdz novembra beigām pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" Kontroles daļa saņēmusi 312 pasažieru sūdzības, salīdzinājumā ar 400 sūdzībām pērn un 394 negatīvām atsauksmēm 2009.gadā.

"Rīgas satiksmes" statistika liecina, ka visbiežāk sūdzības ir nepamatotas. No 11 mēnešu laikā saņemtajām 312 sūdzībām par 278 atzītas par nepamatotām. Šogad saņemtas deviņas pamatotas un astoņas daļēji pamatotas sūdzības. Desmit gadījumos konstatētas tehniskas kļūmes, trīs sūdzības ir atliktas, savukārt četros gadījumos pasažieri pauduši pateicību Kontroles daļas darbiniekiem.

Iepriekšējos divos gados pamatotu sūdzību ir bijis vairāk - 2010.gadā no 400 sūdzībām par pamatotām atzītas 32, bet par daļēji pamatotām - 20, savukārt 2009.gadā no 394 sūdzībām pamatotas bijušas 41, daļēji pamatotas - astoņas sūdzības.

"Kontroles daļā nepārtraukti tiek veikta sūdzību uzskaite, analīze un izvērtēšana. Konstatēts, ka sūdzību skaits šogad ir samazinājies. Kontroles daļā ir sakārtota disciplīna, vairāk tiek strādāts ar darbiniekiem pie pieklājības normu ievērošanas saskarsmē ar klientiem. Sūdzību skaits diemžēl ir atkarīgs arī no vispārējā sabiedrības garīgā, psiholoģiskā, materiālā utt. stāvokļa. Pamatoto sūdzību skaitam ir tendence samazināties," norādīja "Rīgas satiksmes" pārstāvis Viktors Zaķis.

Jau ziņots, ka "Rīgas satiksmes" Kontroles dienestā šobrīd no 250 štata vietām aizņemtas ir tikai 120. Jauno pretendentu atlase šobrīd notiek īpaši rūpīgi - notiek pārrunas ar dienesta vadītāju, tiek veikts psiholoģiskais tests, pārrunas ar personāla atlases speciālistu, izvērtētas iepriekšējās darba vietas un iepriekšējā darba pieredze, ja tāda ir. Darbā tiek aicināti gan studējošie, kam ir iespēja strādāt uz nepilnu slodzi, gan Valsts policijas un Rīgas Pašvaldības policijas darbinieki.

Diemžēl cilvēki šo darbu bieži vien neuztver nopietni un jau uz pārrunām ierodas nesagatavoti darbam ne fiziski, ne psiholoģiski, pastāstīja Zaķis. Kontroles daļā joprojām saglabājusies liela kadru mainība, un raksturīgi, ka jaunie darbinieki regulāri saņem uzteikumus jau pēc vienas nostrādātas nedēļas, tomēr no katriem desmit pretendentiem divi vai trīs paliek strādāt par kontrolieriem un nomaina šim darbam neatbilstošākos cilvēkus.

Pēc vairākiem skaļiem starpgadījumiem, kad starp "Rīgas satiksmes" pasažieriem un biļešu kontrolieriem izcēlušās domstarpības, uzņēmums sācis rūpīgāk kontrolēt savus darbiniekus Kontroles daļā. Ja vairākkārt tiek saņemta informācija, ka kontrolieris ir tendēts uz agresiju, viņa darbības tiek izvērtētas, un, ja tās neatbilst noteikumiem, darbinieks tiek atlaists. No 2010.gada 1.jūlija līdz 2011.gada 31.maijam pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" Kontroles daļā dažādu iemeslu dēļ no darba atbrīvoti 106 cilvēki, intervijā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja uzņēmuma direktors Leons Bemhens.

Pasažieru sūdzību skaits gan nav atkarīgs no kontrolieru skaita, norādīja Zaķis.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Agnese Gulbe/LETA