Politika

Dombrovskis iebildis pret izvirzīto Latvijas Krājbankas administratoru

Jauns.lv

''Latvijas Krājbankas'' maksātnespējas procesa sākšana ievilkusies. Pret izvēlēto administratoru iebilst arī premjers Valdis Dombrovskis (V), ziņo raidījums ''Nekā personīga''.

Dombrovskis iebildis pret izvirzīto Latvijas Krājb...

Raidījums vēsta, ka banku finanšu uzraugu virzītā administratora Aigara Lūša (''Visu Latvijai'' - ''Tēvzemei un brīvībai''/LNNK) kandidatūra bija arī viens no iemesliem, kādēļ līdz 27.decembrim Rīgas apgabaltiesa atlika bankas maksātnespējas procesa sākšanu.

Jau nedēļas sākumā valdības kuluāros runāja, ka banku finanšu uzraugs administratora amatam virzīs Lūsi. Tā kā Lūsis ir partijas ''Visu Latvijai'' - ''Tēvzemei un brīvībai''/LNNK biedrs un piedalījās sarunās par valdības veidošanu, pret viņu ''Latvijas Krājbankas'' vadībā ''nē'' iebilda Dombrovskis. Taču Lūsi aizstāvēja Maksātnespējas administratoru asociācija un Finanšu un kapitāla tirgus komisija, kas kā neatkarīga iestāde premjera iebildes noraidīja. Tā Lūša kandidatūru ierakstīja "Latvijas Krājbankas'' maksātnespējas pieteikumā tiesai

Tiesa maksātnespējas procesa sākšanu atlika līdz 27.decembrim. "Nekā personīga'' rīcībā ir ziņas, ka atlikšanas galvenais iemesls ir Lūša kandidatūra. Tiesa bija saņēmusi prokuratūras un kādas drošības iestādes ziņojumu, kurās apšaubīta Lūša piemērotība bankas administratora amatam.

Jau rakstīts, ka pirms sešiem gadiem Finanšu policija viņu reizē ar Jelgavas mēru Andri Rāviņu arestēja saistībā ar kāda Jelgavas siltumtīklu uzņēmuma maksātnespēju.

Lai arī viņš tika turēts aizdomās par līdzdalību uzņēmuma novešanā līdz maksātnespējai, kriminālprocesu pret Lūsi izbeidza. Tomēr Maksātnespējas administrācija tolaik izteica Lūsim neuzticību.

Pats Lūsis ''Nekā personīga"' norādīja, ka arests pirms sešiem gadiem viņam netraucēšot pildīt ''Latvijas Krājbankas'' administratora pienākumus.

Maksātnespējas procesa ievilkšanās traucē pēc iespējas ātrāk atgūt bankas aktīvus un piedzīt parādus. ''Latvijas Krājbankas'' zaudējumi turpina pieaugt, norāda raidījums.

Ārzemju bankās apķīlātajiem 109 miljoniem latu vēl jāpieskaita 22 miljoni, kurus bankas prezidents Ivars Priedītis 16.novembrī pārskaitījis ''Snoras'' bankai kā vienas dienas kredītu. Plus 40 miljoni, kurus banka līdz 2009.gadam izsniegusi ''Latvijas Krājbankas'' īpašnieka Vladimira Antonova biznesa partneriem. "Latvijas Krājbanka'' šaubās, vai tos jebkad atgūs.

Jau rakstīts, ka, konstatējot "Latvijas Krājbankā" 109 miljonu latu iztrūkumu, FKTK nolēmusi slēgt "Latvijas Krājbanku" un tiesā pieteikt bankas maksātnespēju. Rīgas apgabaltiesa līdz 27.decembrim atstājusi bez virzības FKTK pieteikumu atzīt par maksātnespējīgu AS "Latvijas Krājbanka".

LETA