112
2012. gada 24. februāris, 09:36

Pētījums: 83% iedzīvotāju grib pastiprinātus sodus pedofiliem

Jauns.lv

Vairākums, 83%, Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka nepieciešams palielināt sodus personām, kuras pastrādājušas seksuālus noziegumus pret nepilngadīgām personām, noskaidrots tirgus, sociālo un mediju pētījumu aģentūras "TNS Latvia" sadarbībā ar telekompāniju LNT veiktajā pētījumā.

Vairāk nekā desmitā daļa jeb 11% Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju uzskata, ka pašreizējos sodus pret personām, kuras pastrādājušas seksuālus noziegumus pret nepilngadīgām personām, nav nepieciešams mainīt.

Savukārt tikai 1% ekonomiski aktīvo Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pašreizējos sodus personām, kuras pastrādājušas seksuālus noziegumus pret nepilngadīgām personām, nepieciešams mīkstināt.

Vienlaikus 5% aptaujāto nebija konkrēta viedokļa šajā jautājumā.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija (TM) iepriekš kategoriski noraidīja Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) paziņojumu par grozījumiem Krimināllikumā (KL), kas mīkstinot sodu personām par seksuāliem noziegumiem pret nepilngadīgām personām.

TM informē, ka brīvības atņemšanas sods par mazgadīgā pavešanu netiklībā ir grozīts no sešiem uz pieciem gadiem, tādējādi par šādu nodarījumu nosakot arī alternatīvos sodus "piespiedu darbs" un "naudas sods", turklāt grozījumos ir ietverts arī jauns papildsoda veids - "probācijas uzraudzība". Tas nozīmē, ka tagad par šādiem noziedzīgiem nodarījumiem notiesātās personas uzrauga Valsts probācijas dienests (VPD).

Laikus pakļaujot dzimumnoziedzniekus efektīvai uzraudzībai un resocializācijas programmām, samazināsies to skaits un palielināsies sabiedrības drošība, uzsver TM.

LETA