Linda Mūrniece: „Pedofili ir pelnījuši nāvessodu”
Sabiedrība
2012. gada 28. marts, 06:02

Linda Mūrniece: „Pedofili ir pelnījuši nāvessodu”

Jauns.lv

Es zinu - šāds mans viedoklis ir pretrunā ar visām iespējamām Eiropas konvencijām un cilvēktiesību normām. Bet tāds nu ir mans viedoklis. Skarbs. Es uzskatu, ka upuru tiesības ar pedofiliju saistītos gadījumos ir daudz svarīgākas nekā pedofilu.

Bijusī iekšlietu ministre Linda Mūrniece.

Var diskutēt, vai pedofiliem vispār ir cilvēktiesības, jo, manā izpratnē, izdarot noziegumu pret bērnu, viņi ir zaudējuši jebkādas tiesības.

Latviju atkal ir pāršalkusi kārtējā ziņa par pedofilu, kurš šoreiz, par laimi, pēc savu tieksmju apmierināšanas nav bērnus nogalinājis, kā tas bijis iepriekšējos gados. Latvijā atkal sākusies diskusija par to, ko darīt ar pedofiliem – ārstēt, sodīt, izsekot... Diemžēl šī diskusija sākas tad, kad ir noticis noziegums.

Kad bērnu atrod izvarotu un nogalinātu, pēc statistikas datiem, apmēram 80 procenti sabiedrības ir PAR nāvessodu, un esmu pārliecināta, ka tajā brīdī arī politiķi būtu gatavi aizmirst Eiropas konvencijas un rīkoties. Pēc laika viss norimst, un diskusija atjaunojas atkal pēc laika, kad ir iemesls.

Saeimā ir bijušas asas diskusijas gan par nāvessodu pedofiliem, gan ķīmisku un ķirurģisku kastrāciju, kas pirms vairākiem gadiem tika izmēģināta Lielbritānijā, Francijā, Polijā. Ir bijusi diskusija par pedofilu reģistra ieviešanu. Padiskutēja, paklausījās cilvēktiesību aizstāvjus un nolika diskusijas maliņā līdz nākamajai reizei. Diemžēl – līdz nākamajam upurim. Pedofili arī seko medijiem un redz, kur paliek diskusija.

Ir gan kāda lieta, ko parlamentam izdevās padarīt līdz galam. Kad pirms vairākiem gadiem pie Sēnītes atrada izvarotu un nogalinātu meiteni Justīni, visi bija noskaņoti ļoti atriebīgi. Kad noziedznieku policija notvēra, bija skaidrs, ka cilvēki paši bez tiesas būtu gatavi viņu nosist. Viņš šobrīd izcieš mūža ieslodzījumu. Bez tiesībām tikt apžēlotam. Jo toreiz Saeima paguva pieņemt grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem pedofiliem par pastrādāto nav tiesību cerēt uz atbrīvošanu pirms laika. Mūža ieslodzījums tagad tādos gadījumos nozīmē mūža ieslodzījumu. Protams, tas neatsver maza bērna dzīvību, bet vienalga - ir vairāk nekā iepriekš.

Arī policija vienmēr ir darījusi visu, lai noķertu pedofilus. Lai kur viņi neslēptos, viņi tiek uzmanīti. Ja kādam tomēr izdodas pastrādāt noziegumu, viņš var rēķināties ar bargu sodu. Diemžēl ne nāves sodu, bet sodu bez apžēlošanas un iespējas atbrīvoties pirms laika. Domāju, ka politiķi kādreiz būs tik drosmīgi, ka vismaz izmēģinās ķīmisko kastrāciju. Ārstniecības nolūkos varbūt.

Linda Mūrniece/Foto: Edijs Pālens/ LETA