Kuldīgā atklāj vīna sezonu
Kuldīgā šajā tūrisma sezonā uzņemta pirmā gastronomiskā tūristu grupa, kura apmeklēja vietējos vīndarus. Kurzemes vīndari norūpējušies par to, vai pietiks vietējā vīna visiem, kuri šovasar vēlēsies izbraukt Kurzemes vīna tūri.
Jau iepriekš minēts, ka Kurzemes Tūrisma asociācija (KTA) februārī piedalījās starptautiskajā tūrisma izstādē „Balttour 2012” ar reģiona stendu „Kurzeme”, kur viens no atraktīvākajiem jaunumiem bija Kurzemes romantiskā vīna tūre ar deviņām Kurzemes vīna darītavām. 17. aprīlī pie Kuldīgas vīndariem ieradās pirmā tūristu grupa no Rīgas, kura vēlējās apvienot vīna degustāciju ar sava uzņēmuma jubileju.
Uzņēmuma „VentEko” vadītāja Arta Bažovska pastāstīja, ka firmai šogad aprit 15 gadu jubileja, kas sakrīt ar Alvila Elkšņa vīna darītavas jubileju. Tāpēc firmas darbinieki izlēmuši doties jubilejas braucienā uz Kuldīgu. Vēl Bažovska pastāstīja, ka Kuldīga grupai asociējas ar aveņu vīna saldo dzīves garšu, tāpēc arī tika degustēti tieši aveņu un upeņu vīni.
Kurzemes vīna darītavās tiek ražoti ne tikai aveņu un upeņu, bet arī vīnogu, kazeņu, ābolu, ķiršu, rabarberu, plūmju, aroniju, smilšērkšķu un citi vīni.
Jaunais kurzemnieku gastronomiskā tūrisma produkts izrādījās neparasti atraktīvs, jo uz vīna tūrēm Kurzemē jau pieteikušās virkne tūristu grupas ne tikai no Latvijas, bet arī no Lietuvas. Vīndari Abavas ielejā un Kuldīgā jau sāk rēķināt vai vīns visam gadam pietiks, jo vidēji katra mazā vīna darītava saražo no 2000 līdz 3000 litriem vīna gadā. Šobrīd Kurzemē pavisam tādas ir desmit.
Līdz šim Latvijā bija zināmi atsevišķi kvalitatīvi vīndari, kas tūristiem piedāvā vīna degustācijas, kuras bija iekļautas lielāko Latvijas tūrisma firmu piedāvājumos kā gardēžu tūres, bet kurzemnieki izveidojuši vienotu tūrisma produktu, apvienojot vīna darītavas vienotā vīna tūrē.