Sabiedrība
2012. gada 16. maijs, 07:41

Latvijas Nacionālā bibliotēka IT entuziastiem rīko konkursu "Hack4Europe!"

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā bibliotēka 26.maijā un 27.maijā sadarbībā ar informācijas tehnoloģiju inkubatoru "TechHub Riga" un "Microsoft Latvia" organizēs informācijas tehnoloģiju entuziastiem veltītu konkursu "Hack4Europe!", lai izstrādātu programmatūru, kas inovatīvi izmanto Eiropas digitālās bibliotēkas "Europeana" bagātības.

Konkurss, kas notiks Rīgā "TechHub Riga" telpās, Citadeles ielā 12, Latvijā notiks pirmo reizi un viena izstrādātāju komanda no Latvijas iegūs tiesības prezentēt savu produktu Eiropas finālā, kā arī pretendēt uz finansiālu atbalstu tā turpmākai izstrādei, informēja bibliotēkas sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Valtiņa.

"Hack4Europe!" ir aplikāciju izstrādātājiem paredzēts konkurss, ko rīko Eiropas Komisija, "Europeana" fonds un tās partnerinstitūcijas. Šogad pasākums tiek organizēts jau otro gadu, un tas notiks Rīgā, Berlīnē, Varšavā, Kopenhāgenā un Lēvenā.

Konkurss tiek rīkots ar mērķi veicināt informācijas tehnoloģiju jomas pārstāvju interesi par "Europeana" pieejamajiem informācijas resursiem - aptuveni 20 miljoniem ierakstu par Eiropas kultūras bagātībām - un iespēju tos izmantot datu avotu inovatīvām aplikācijām kultūras jomā. Izstrādātāji tiek mudināti veidot aplikācijas, kas veicina "Europeana" satura izmantošanu mobilajās ierīcēs, datu savietošanu ar citiem informācijas resursiem, satura anotēšanu, bagātināšanu un izplatīšanu sociālajos tīklos, kā arī atspoguļo Pirmā pasaules kara notikumus.

Paredzams, ka Latvijas konkurss vienkopus pulcēs līdz 30 aplikāciju izstrādātājus no Latvijas un, iespējams, arī kaimiņvalstīm. Konkursa laikā izstrādātos aplikāciju prototipus vērtēs žūrija, kas izvēlēsies labākos prototipus četrās kategorijās - augstākais komerciālais potenciāls, nozīmīgākā sociālā ietekme, inovatīvākā pieeja un izstrādātāju izvēle, ko izvirzīs paši dalībnieki.

Katras valsts uzvarētāju aplikācijas vairākās kategorijās tiks vērtētas Eiropas līmenī, un Eiropas konkursa uzvarētāji gūs iespēju piedalīties un prezentēt savu risinājumu Briselē, pretendējot uz finansiālu atbalstu aplikācijas tālākai attīstīšanai.

LETA