Jelgavā atklāts veco labo RAF mikroautobusu festivāls. VIDEO
Novadu ziņas

Jelgavā atklāts veco labo RAF mikroautobusu festivāls. VIDEO

Jauns.lv

Kādreizējā RAF mikroautobusu fabrikā, tagad – „NP Jelgavas biznesa parkā” -ar atmiņu stāstiem atklāts „RAF vintage” festivāls, kura organizatori dod iespēju ielūkoties „RAF republikā”.

Jelgavā atklāts veco labo RAF mikroautobusu festiv...
Kādreizējā RAF rūpnīcā atkal sabraukuši „rafiņi” – šoreiz uz nostalģisku atmiņu festivālu „RAF vintage”.
Kādreizējā RAF rūpnīcā atkal sabraukuši „rafiņi” – šoreiz uz nostalģisku atmiņu festivālu „RAF vintage”.

Jelgavniekiem šī ekspozīcija būs apskatāma 19. maijā no pulksten 19.00 līdz 24.00. Būs iespēja ielūkoties arī RAF kinozālē ar 600 vietām, redzēt šujmašīnu, uz kuras šūti pārvalki rafiņu krēsliem un, protams, arī restaurētos un daļēji restaurētos busiņus no Andra Dambja kolekcijas.

17. maijā parka teritorijā Aviācijas ielā 18, kur agrāk atradās leģendārā Rīgas Autobusu fabrika jeb RAF, kas bija Padomju Savienībā viena no modernākajām ražotnēm un tika dēvēta par „RAF republiku”, tikās auto inženieris un auto kolekcionārs Dambis, bijušie rūpnīcas darbinieki, Jelgavas domes mērs Andris Rāviņš, parka vadība, lai atklātu festivālu, vēsta Jelgavas pašvaldības portāls jelgavasvestnesis.lv.

Dambis atzina, ka šīs idejas īstenošana – parādīt citiem šo vēsturisko vērtību – prasījusi ilgu laiku. Bijušās RAF teritorijas telpās apskatāma tikai maza daļa no viņa septiņu gadu laikā savāktās kolekcijas – 50 busiņiem. Pie tiem viņš ticis, aktīvi meklējot. „Te ir iespēja paskatīties, cik dažādus auto var uzbūvēt uz vienas bāzes,” saka Dambis.

Viņa kolekcijā ir autobuss, ar kuru vēl 2000. gadā pa Latviju pārvietojās kāda draudze, pusaugstais busiņš „RAF 22038 – 02”, kurš savā mūžā nobraucis tikai 199 kilometru. „Ar šo busiņu RAF „graudā” samaksāja kādai organizācijai – nebija naudas, iedeva busiņu, taču organizācijai nebija lielas vajadzības pēc tā, tāpēc tas nostāvēja garāžā. Tiesa, tas var kalpot kā paraugs, kā nevajag veidot mašīnas. Skaidri redzams, ka tajā sabāzts viss, kas rūpnīcā bija palicis pāri, lieks,” teic auto kolekcionārs, piebilstot, ka sākumā rūpnīcā mašīnas gatavojuši cunftes meistari, taču laikā no 1955. līdz 1988. gadam daudz kas mainījies un beigās zem kvalitātes zīmes ar lielo burtu slēpās ne visai kvalitatīva tehnika.

Ir iespēja iepazīties ar vēsturiskām relikvijām. Piemēram, iespēja redzēt tā laika datortehniku, ar kuru strādāja finansisti, šujmašīnu, uz kuras šūti pārvalki rafiņiem, kā arī te aplūkojama radiotehnika un televizors. Izskanējis arī fakts, ka savulaik RAF reklāmā filmējies dziedātājs Gunārs Kalniņš, kurš stāvējis pie lielā autobusa un sapņojis, ka reiz kļūs par šoferi.

Pasākumā tikās arī daži bijušie RAF darbinieki, tostarp galvenais konstruktors Artis Bergs, kurš pastāstīja, ka RAF savulaik bija vienīgā vieta pasaulē, kas ražoja ātrās palīdzības mašīnas konveijerā. Rūpnieciskā prese vien tolaik maksāja 11 miljonus, bet visas rūpnīcas kopējā vērtība esot bijusi 45 miljoni – tikpat, cik Rīgas HES.

Bijušās RAF rūpnīcas izmēģinātājs Jānis Baltiņš atzīst, ka šodien sajūtas ir drūmas: „Mums bija iespēja ražot auto pasaules līmeņa kvalitātē, taču radās visādi šķēršļi.”

RAF vintage festivāls Jelgavā („Jelgavas Vēstnesis”)

Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video