Pieņem pirmos lēmumus par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Rīgas graustiem
īpašnieki sev piederošo graustu Cēsu ielā 37 konservēja, kā arī nosedza ar dekoratīvo sietu.
Runā Rīga
2012. gada 5. jūnijs, 15:27

Pieņem pirmos lēmumus par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanu Rīgas graustiem

Jauns.lv

Šā gada 1. jūnijā Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs uz pirmo sēdi sasauca darba grupu, kas lems par rīcību ar vidi degradējošām, sabrukušām un cilvēka drošību apdraudošām būvēm.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, šī darba grupa tika izveidota ar mērķi noteikt vidi degradējošu, sabrukušu vai cilvēku drošību apdraudošu ēku (graustu) klasifikāciju nekustamā īpašuma nodokļa administrēšanas vajadzībām, saistībā ar likumu «Par nekustamā īpašuma nodokli». Tas nosaka, ka pašvaldībām ir tiesības savos saistošajos noteikumos aplikt graustus ar dubultu nekustamā īpašuma nodokļa likmi - 3 % apmērā no būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības, ko arī ir izdarījusi Rīgas pašvaldība. Ar šo nodokļa likmi tiks aplikti A, B, un C kategorijas grausti.

Tāpat komisija, vadoties no graustu apsekošanas ziņojumiem, sniegs ieteikumus to klasifikācijai atbilstoši Rīgas domes 20.03.2012. iekšējos noteikumos Nr.15 „Kārtība, kādā sakārtojamas vai nojaucamas pilsētvidi degradējošas, sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas (būves) Rīgā” noteiktajiem kritērijiem, kā arī sniegs ierosinājumus pašvaldības turpmāko darbību prioritāšu noteikšanai.

Darba grupā ir pārstāvji no Rīgas domes Īpašuma departamenta, Rīgas pilsētas būvvaldes, Rīgas pašvaldības aģentūras „Rīgas pilsētas arhitekta birojs”, Rīgas pilsētas izpilddirekcijām, Rīgas pašvaldības policijas Administratīvās pārvaldes un Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas Rīgas reģionālās nodaļas.   

Kā stāsta Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, kurš arī ir šīs darba grupas vadītājs, šajā pirmajā sanāksmē darba grupa vienojās par turpmākajiem darbības principiem un apstiprināja reglamentu, kā arī izskatīja pirmos 27 graustus, lielākā daļa no kuriem atrodas vecpilsētā, un lēma par to aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi. Viņš uzver, ka Rīgas domes darbības rezultātā situācija ar graustiem pilsētā ļoti lēnām, bet noteikti uzlabojas. Kā labs piemērs pieminams privātais grausts Rīgas pilsētas vēsturiskajā centrā - Cēsu ielā 37. Tas RD Īpašuma departamenta graustu sarakstā bija B kategorijas grausts, bet īpašnieki to konservēja, kā arī nosedza ar dekoratīvo sietu. Rezultātā darba grupa šo graustu pārcēla no B kategorijas uz D, un tam netiks piemērots nekustamā īpašuma nodoklis.

Kasjauns.lv/Foto: publicitātes foto Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību