Divās slimnīcās nelikumīgi veicot abortus
Imants Parādnieks: “ No 181 aborta veikšanas operācijām 35 gadījumos nav ievērotas prasības, un tas ir kliedzošs fakts,” uzskata politiķis.
Sabiedrība
2012. gada 12. jūnijs, 20:01

Divās slimnīcās nelikumīgi veicot abortus

Jauns.lv

Pēc pārbaudēm divās slimnīcās atklājies, ka 19% gadījumu aborti veikti nelikumīgi, jo nav ievērota likuma prasība pēc apdomas laika došanas sievietēm, otrdien Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas sēdē pavēstīja apakškomisijas vadītājs Imants Parādnieks.

Šādus datus viņš saņēmis no Veselības inspekcijas (VI), kurai bija lūdzis veikt pārbaudes ārstniecības iestādēs, lai noskaidrotu, kā tiek pildīta likuma prasība, ka abortu drīkst veikt ne agrāk kā 72 stundas pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas.

"Diemžēl Veselības inspekcija pēc mana lūguma veica reidus divās slimnīcās un konstatēja, ka 35 gadījumos no 181 nav ievērotas prasības. Ja atskaitām septiņus gadījumus, kad norma nav ievērota medicīnisku apsvērumu dēļ, secinājums ir katastrofāls – Latvijā 19% gadījumu ir veikta kriminālsodāma nedzimuša bērna nogalināšanas operācija," paziņoja Parādnieks.

Viņš to vērtē kā kliedzošu faktu.

"Saprotu, ka viena daļa ārstu, es pat teiktu lielākā daļa, tam īpaši nav pievērsuši uzmanību, tās ir padomju laika paliekas. Kā augoņa izgriešana," norādīja deputāts.

Viņš ir nācis klajā ar priekšlikumiem abortu skaitu samazināšanai Latvijā, taču līdz kāda lēmuma pieņemšanai apakškomisijas deputāti otrdien vēl nenonāca un nolēma diskusijas turpināt nākamajā nedēļā.

Priekšlikumā tiek saskatīts arī abortu aizliegums.

BNS, Foto: shutterstock.com, Evija Trifanova/LETA