Ķīļa sapnis par skolēnu un pedagogu datorizāciju ir 70 miljonu vērts
Latvijas skolēnu un skolotāju apgādāšana ar planšetdatoriem pēc pašreizējām cenām varētu izmaksāt ap 70 miljoniem latu.
Sabiedrība
2012. gada 9. jūlijs, 11:50

Ķīļa sapnis par skolēnu un pedagogu datorizāciju ir 70 miljonu vērts

Jauns.lv

Izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa ideja visus skolēnus un skolotājus apgādāt ar planšetdatoriem izmaksātu ap 70 miljoniem latu, tas ir divtik, cik valsts atvēl budžeta vietām augstskolām, vai trešā daļa no visu pedagogu gada algām.

Lai visiem skolēniem un skolotājiem nopirktu planšetdatorus, vajadzētu divtik vairāk naudas, nekā valsts atvēl budžeta vietām augstskolās, vai trešo daļu no visu pedagogu gada algu budžeta vispārējā izglītībā – 70 miljonus latu, aprēķinājis laikraksts „Diena”. Ministra ideja gan neparedz, ka datori audzēkņiem tiktu dāvināti: tie, kas pabeigtu skolu, datoru nodotu saviem sekotājiem.

Aprēķini veikti, pamatojoties uz pērnā mācību gada statistiku. Kopumā bijuši nedaudz vairāk par 200 000 skolēnu un 30 000 pedagogu, savukārt šobrīd planšetdatoru tirgū vidējā datora cena ir aptuveni 300 latu. Jaunākais „Apple” ražojums „Ipad3”, kā arī „Samsung Galaxy” svaigākais modelis gan maksā aptuveni 400 latu, savukārt vecāki modeļi dabūjami par 200 latiem, raksta „Diena”.

Vairākās Eiropas valstīs šis „brīnums” jau ieviests mācību procesā, nu arī Ķīlis prāto par planšetdatoriem Latvijas skolās. Pagājušajā nedēļā ministrijas paspārnē esošais Valsts izglītības un satura centrs jau izsludināja konkursu uz mācību līdzekļu digitāliem risinājumiem, atvēlot tam 300 tūkstošu latu.

„Risinājumi, kā ieviest planšetdatorus, ir daudz un dažādi, bet runāt par jebkādiem cipariem patlaban ir spekulatīvi, jo vienai ierīcei lielākās izmaksas var sastādīt pati iegāde, otrai tās veidos ieviešana un savietošana ar izstrādātajām aplikācijām,” komentē „Apple” produkcijas izplatītāju firmas „Capital” pārstāvis Aigars Bērziņš. Pret Ķīļa ieceri gan viņš ir skeptisks. Lai arī mācību procesa digitalizācija esot atbalstāma, datoru pirkšana būtu atstājama vecāku ziņā, saka Bērziņš.

Ķīlis gan solījis nesteigties – vispirms solot ar jaunajām tehnoloģijām pamatīgi iepazīstināt un apmācīt skolotājus. Iespējams, planšetdatoru iegādei varēšot izmantot arī Eiropas Savienības līdzekļus.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock