Dombrovskis: VID ir jāvērtē, vai Biedriņa un Zaķa gadījumi ir atšķirīgi
Valdis Dombrovskis uzskata, ka Valsts ieņēmumu dienestam jāizvērtē vai Andra Biedriņa un Dzintara Zaķa gadījumi ir atšķirīgi.
Sabiedrība
2012. gada 9. jūlijs, 18:57

Dombrovskis: VID ir jāvērtē, vai Biedriņa un Zaķa gadījumi ir atšķirīgi

Jauns.lv

Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir jāvērtē, vai basketbolista Andra Biedriņa un "Vienotības" Saeimas frakcijas priekšsēdētāja Dzintara Zaķa gadījumos, ar sev piederošas firmas starpniecību iegādājoties transportlīdzekļus, ir atšķirības, šodien pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V)

"Tas, protams, ir konkrēti jāvērtē Valsts ieņēmumu dienestam," norādīja Dombrovskis. "VID precīzi interpretē katru konkrēto situāciju," sacīja premjers, atbildot uz jautājumu, vai VID rīcība nav vērtējama kā neobjektīva, abas minētās lietas vērtējot dažādi.

Savukārt nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līderis Imants Parādnieks, vaicāts, vai pēc vēršanās pret Biedriņu sabiedrībā neradīsies vēl lielāka neapmierinātība ar VID, atbildēja, ka "shēmojuši ir visi, vai vismaz lielākā daļa, un jautājums ir, kad šīs shēmas beidzot tiks pārtrauktas".

"[Ja] VID vienmēr korekti visus mēros pēc vienas mērauklas un arī labdabīgi aicinās ievērot godprātīgu praksi, tad tas būtu lieliski," sacīja Parādnieks. Pāris gadījumi liecinot, ka šāda shēmošana ir notikusi ikdienā ar mērķi ietaupīt, bet kaut kādā brīdī ir jānovelk robežšķirtne - jādomā, kā pārtraukt šādu gadījumu atkārtošanos, uzsvēra deputāts.

Savukārt "Vienotības" frakcijas priekšsēdētāja vietniece Lolita Čigāne aģentūrai LETA sacīja, ka patlaban nevajadzētu "salīdzināt nesalīdzināmas lietas", jo Zaķa gadījumā VID vēl nav pabeidzis pārbaudi, savukārt Biedriņa gadījumā VID pārbaude jau ir noslēgusies.

Čigāne arī skaidroja, ka detaļās šos gadījumus komentēt nevar, taču, runājot vispārīgi, dubultstandarti šādā situācijā nebūtu pieņemami, tāpēc arī ir iespējams apstrīdēt lēmumus, ja rodas aizdomas par to neobjektivitāti. Tomēr nezinot VID pārbaudes rezultātus par Zaķa automašīnas iegādes gadījumu, šos divus gadījumus nevar salīdzināt, akcentēja Čigāne.

Kā ziņots, prokuratūrā par izvairīšanos maksāt 11 543 latu pievienotās vērtības nodokli (PVN) sākta kriminālvajāšana pret Latvijas bagātāko basketbolistu, Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Goldensteitas "Warriors" spēlētāju Andri Biedriņu.

Nodoklis nav samaksāts par ASV nopirktas motorlaivas "Malibu Wakesetter" ievešanu Latvijā.

Lieta iepriekš atradās VID Finanšu policijā. VID aģentūrai LETA ne apstiprināja, ne noliedza, ka aizdomas krīt tieši uz Biedriņu, taču žurnālā "Kas Jauns" savulaik tika vēstīts, ka Biedriņš ir iegādājies tieši "Malibu Wakesetter" motorlaivu, ar kuru braukā pa Baltezeru.

VID pārkāpumu saskata tajā, ka ASV iegādātā motorlaiva Latvijā reģistrēta kā uzņēmuma pamatlīdzeklis saimnieciskās darbības nodrošināšanai, līdz ar to nodoklis nebija jāmaksā, taču reāli laivu izmantojis tikai basketbolists privātajām vajadzībām. Privāti pērkot laivu, PVN būtu jāsamaksā.

Lai gan Biedriņa motorlaivas pirkuma un Zaķa automašīnas iegādes darījumi izskatās identiski - transporta līdzeklis tiek nopirkts uz firmas vārda, bet to savām vajadzībām lieto privātpersona, VID uzskata, ka tos nav korekti salīdzināt.

Uzsverot, ka tas nav tiesīgs izpaust ziņas par konkrētiem nodokļu maksātājiem un tāpēc var sniegt tikai vispārīgu atbildi, VID Sabiedrisko attiecību daļā aģentūrai LETA sacīja, starp abiem gadījumiem ir vairākas būtiskas atšķirības, kas arī lielā mērā nosakot to, kāds katrā no gadījumiem ir likumiskais regulējums un piemērojamās iespējamās sankcijas.

VID atzīmē, ka Zaķa gadījumā ir runa par preču kustību Eiropas Savienībā, bet Biedriņa gadījumā - par preču importu no trešajām valstīm, konkrētajā gadījumā - no ASV.

Kā otru abu darījumu būtisko atšķirību VID min valstij nodarītā kaitējuma apmēru - kriminālatbildība iestājas gadījumos, ja nozieguma priekšmeta kopējā vērtība nodarījuma izdarīšanas brīdī nav bijusi mazāka par 50 Latvijā noteikto minimālo mēnešalgu kopsummu jeb 10 000 latu. Biedriņa gadījumā tiek pārmesta izvairīšanas no pievienotās vērtības nodokļa par lielāku summu, bet Zaķa gadījumā 10 000 latu nav sasniegti.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA; EPA/LETA